Nickerie.Net, dinsdag 06 juli 2010


Suriname eerste in top 40-lijst Familie in Nederland maakt circa 200 miljoen euro over

Eric Mahabier, 05/07/2010

DEN HAAG - Surinaamse Nederlanders hebben vorig jaar 198 miljoen euro aan familie en vrienden in Suriname overgemaakt. Suriname neemt hiermee de eerste plaats in op de top 40 lijst van Nederland als het gaat om overmakingen van Nederlanders naar familieleden (remittances) in het buitenland. Nederland telt 169.633 huishoudens die van Surinaamse origine zijn. Nederlanders hebben in 2009 in totaal 1,5 miljard euro overgemaakt naar de familieleden in het buitenland, meldt De Nederlandse Bank. Ruim een derde deel hiervan ging naar Suriname, Turkije en Marokko.

De overmakingen vanuit Nederland zijn in 2009 licht gedaald, een ontwikkeling die de Wereldbank wereldwijd ook signaleert voor de totale overdrachten aan ontwikkelingslanden. “Het is bijna een verdubbeling” reageert Nieuw Front/ DA’91-assembleelid Winston Jessurun tegenover dWT op de overmakingen naar Suriname. Volgens hem zijn in voorgaande jaren de gelden vanuit Nederland gaan schommelen tussen de 100 en 120 miljoen euro. “Bij het formuleren van het economische beleid hebben regeringen in Suriname altijd rekening gehouden met deze overmakingen”, weet de parlementariër. “Maar dit is een forse toename. Laten we hopen dat het niet eenmalig is, maar een trend wordt, want deze gelden komen de Surinaamse economie ten goede.”

Op de vraag hoe de sociaal-economische situatie eruit zou zien als deze overmakingen er niet waren geweest, reageert Jessurun als volgt: “Dan zou je mogelijkerwijs wat negatieve effecten in de samenleving kunnen krijgen, want voor Suriname zijn deze overmakingen een dikke druppel.” Roy Ashruf van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) in Nederland ziet de ondersteuning vanuit Nederland als positief. “Het is mooi dat die groei er is. Ik was laatst in Suriname en merkte toch dat een grote groep deze overmakingen wel nodig heeft. Het verwondert me niet dat die groei er is, want die binding tussen onze mensen hier en onze mensen daar is steeds groeiende.” Het laatste is volgens Ashruf een mogelijke verklaring voor de forse toename van de overmakingen naar Suriname.

De politicus Owen Venloo van de afdeling Nederland van de NPS vindt dat de gelden onderdeel zijn van de economische ontwikkelingen van vele landen, waaronder dus ook van Suriname. “Regeringen zien het als een welkome overmaking en laten we hopen dat die toename zich verder inzet”, aldus Venloo.-.

Bron:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics