Nickerie.Net, zaterdag 10 juli 2010


Bedrijfsleven: Argwaan voor politieke ‘koehandel’

Eliézer Pross, 09/07/2010

Paramaribo - Het bedrijfsleven kijkt met enorm veel argwaan naar de politieke ontwikkelingen in Suriname en neemt het zekere voor het onzekere. “De koers is op dit moment al de lucht ingegaan en de verwachting is dat het nog verder zal stijgen. Er hangt een enorme spanning boven de economie. Wij merken een shift op de markt waarbij men hun SRD massaal omzet in koopwaar van duurzame aard”, zegt Hans Hiralal, operations director van Subisco International. Voorzitter Remi Bhailal van de Vereniging van Cambiohouders zegt dat de US dollar koers zich “gestabiliseerd heeft rond de SRD 3.45 per stuk.” Hiralal zegt dat er weinig of geen handel wordt gedreven tegen die prijs.

“Als je kijkt naar de bedragen op basis waarvan onze klanten (detailhandel en subhandelaren) hun prijzen berekenen, anticiperend op hogere koersen. De bedragen zijn gebaseerd op een koers van SRD 3.90 per US dollar”. Slechts de eurokoers blijft bewegen conform de stand op de wereldmarkt”, weet Bhailal, namelijk SRD 4.35 per stuk.

“Dit komt zonder meer door vooral de wijze waarop er politiek wordt bedreven. Er vindt politieke koehandel plaats van, geef jij mij dit en hou jij dat allemaal in persoonlijke belangen. Het bedrijfsleven ziet niet dat er op basis van idealen wordt onderhandeld, over hoe het land verder ontwikkeld zal worden. Als het zo doorgaat verwachten wij donkere wolken boven Suriname”, zegt voorzitter Shaam Binda van de Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Akmos) in Suriname. Het is de “kleine man die nu al het gelag betaalt met de heel hoge prijzen voor goeden op de schappen”, zegt zowel Hiralal als Binda in gesprek met de krant. “Overal is het zo rond verkiezingen, ook in de Verenigde Staten omdat men op zoek is naar zekerheid. Het bedrijfsleven probeert gewoon temidden van de onzekerheid die er heerst zich staande te houden”, zegt Hiralal.

Hoe langer de onzekerheid duurt over wie de strategische posten van Centrale Bankpresident en minister Financiën zullen bekleden, hoe langer de spanning boven de economie zal blijven hangen. Wat nog meer voor paniek zorgt is de “naar het volk toe, respectloze wijze waarop de politieke onderhandelingen worden gevoerd, zonder idealen over hoe het land verder vooruit gebracht zal worden”, aldus Binda.-.

Bron:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics