Nickerie.Net, zaterdag 10 juli 2010


Castelen ontvouwt scenario Brunswijk

Fenny Zandgrond, 09/07/2010

Paramaribo - Ronnie Brunswijk was nooit serieus van plan om het partnerschap met Nieuw Front voort te zetten. Parlementariër Guno Castelen gaf donderdagmiddag na een zeer bewogen huishoudelijke vergadering van de Nationale Assemblee aan dat de A Combinatie-voorzitter een volledig politiek scenario heeft afgespeeld om Mega Combinatie zover te krijgen om zijn eisen in te willigen.

Toen de gesprekken met MC sprongen, haastte hij, Brunswijk dus, zich om Volks Alliantie die ook onderhandelingen voerde, aan een overeenkomst te binden. Hetzelfde deed hij met NF om zich ervan te verzekeren dat de VHP die ook al met MC flirtte, niet weg kon. Na zich ervan verzekerd te hebben dat de partijen afzonderlijk geen afspraken konden maken, kwam Brunswijk met de onmogelijke wens om zelf voorzitter van het parlement te worden, wetende dat NF/VA die niet zouden accepteren.

Hij zette een boos gezicht op bij de ondertekening, wetende dat hij van plan was het maximale te halen uit een samengaan met MC. Castelen die door zwaar weer ging tijdens de besloten vergadering wil het falen van de NF/VA/AC-samenwerking en de oorzaak daartoe niet op zich nemen. Hij weet dat politieke “moves” gepaard gaan met schijnbewegingen. De AC-leider zou hebben uitgedacht hoe zich te handhaven in een regering met MC.

Om het geloof van de NF/VA in zich te versterken en hun zo buiten het onderhandelingsveld van MC te houden, vroeg hij nadrukkelijk om Paul Somohardjo zelf voor te dragen tijdens de parlementsverkiezingen en was de eerste die begon met foto’s maken en tonen van stembriefjes om aan te geven dat hij “zogenaamd” onschuldig is. “Dit geeft aan dat men wist wat men wilde doen en welk scenario is afgedraaid”, meent Castelen. “Nou weten we dat in de politiek er soms dure lessen worden betaald.”. Voor Castelen mogen MC en AC de regering uitmaken en neemt NF “maar plaats in de oppositiebanken”.

Ernstig vindt de politicus dat Brunswijk zijn eigen mensen heeft gecriminaliseerd door ze te verplichten hun stembiljet te fotograferen. “Alsof je ze niet vertrouwt”, en daarna hun naam noemen in de media als zouden zij de mensen zijn die verdacht worden. “Dat is criminaliseren, terwijl er veel meer mensen zijn met B, Z en K in het parlement”. Castelen ontkent instructies te hebben gehad van zijn collega Chandrikapersad Santokhi om de stembiljetten te markeren toen bleek dat de stemming van de voorzitter anders dan verwacht bleek. “Ziet u me als iemand die zich laat instrueren? Wanneer men politieke doelen wil bereiken dan verklaart men allerlei leugens”, zegt hij. “Als men weg wil gaan uit het NF, laat men gaan”.

Brunswijk zegt geen enkel scenario te hebben bedacht. Hij was wel bereid verder te gaan met zijn oude vrienden waarmee hij goed werk heeft verricht. Echter, deze kregen bij de laatste stembusgang onvoldoende steun van het electoraat om een gedragen regering te kunnen vormen. In opdracht van zijn achterban was hij dan ook verplicht met de combinatie richting MC te gaan.-.

Bron:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics