Nickerie.Net, zaterdag 10 juli 2010


Dambreuk Surinam Kanaal wordt aangepakt

Nickerie - Rond middernacht is is een graafmachine gearriveerd op de plek van de dambreuk in de ‘lekbeteugelingsdam’ in Nickerie. De weg was moeilijk begaanbaar en heeft geen verlichting. De afstand die de graafmachine moest afleggen is ongeveer 20 kilometer. Intussen stroomt elke seconde zo'n 20 kubieke meter water de rijstvelden binnen. De rijstplanten verzuipen, terwijl gevreesd wordt dat het water het bewoonde gebied zal bereiken in Henarpolder.

De lekbeteugelingsdam ligt aan de linkeroever van de Nickerierivier. Het ‘Surinam kanaal’ heeft een lengte van 33.6 kilometers en was oorspronkelijk 30 meter breed. Soebhaaschandre Raghoenath, ressortleider Oost-2, zegt dat deze dam door slechte controle en verkeerde aanpak tot 3 meter breed is gemaakt.

Raghoenath zegt dat de dam in de regenperiode steeds kapot gaat. Volgens hem moet er een waterkerende dam aan de zwampzijde komen en de dam moet haar oorspronkelijk breedte weer krijgen. Ook moet het watermanagement beter worden geregeld. Het is nodig dat er meer kunstwerken in het gebied komen, die goed onderhouden dienen te worden. In tijd van nood en wanneer calamiteiten zich voor zullen doen, kan er dan snel opgetreden worden, zegt Raghoenath.

Update 10 juli:

De landbouwers in het rampgebied zullen grote verliezen lijden, indien het waterpeil blijft stijgen. Het verlies zal ruim SRD 11 miljoen zijn, als 3700 hectare gewas verloren zal gaan. Dit zegt rijstmagnaat Leakat Mahawathkhan, die tot laat in het gebied vertoefde en 1000 hectare heeft ingezaaid. Hij zegt dat de rijstarealen intussen blank staan.

Mahawathkhan zegt dat ook andere collega’s hem gebeld hebben. “Ze zijn radeloos en zeggen dat ze niet kunnen slapen. Ze hebben aangegeven, dat ze de hele nacht door op en neer zullen lopen in hun huis. Het gaat om hele grote investeringen, die nu verloren dreigen te gaan”, aldus Mahawathkhan. Hij merkt op dat bij zijn terugkeer uit het gebied het water zich al verder had verplaatst. Een groter gebied lag al blank. De rijstmagnaat zegt dat het gebied heel donker is. Hij denkt dat de graafmachine pas ‘s morgens met de werkzaamheden zal kunnen beginnen. Mahawathkhan hoopt dat de weersgoden medelijden krijgen met de landbouwers in dat gebied, want het regende ook nog.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, vreest dat de schuld van de boeren bij de bank groter zal worden. Hij hoopt dat de overheid dit probleem structureel zal oplossen. De boeren hebben bij verschillende instanties vaak geklaagd over de situatie. Hij kan zich nog goed heugen dat in 1994 heel wat boeren hun hypotheken bij de banken niet konden aflossen. De bank ging toen over tot veiling. De landbouwers zijn nooit gecompenseerd, ondanks dat de ramp toen net als nu niet door hun schuld is ontstaan.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

10-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics