Nickerie.Net, zaterdag 10 juli 2010


Reacties Nieuw Front op nieuwe ondertekening AC en MC

Pieter Van Maele, 08/07/2010

Paramaribo - ‘Deze komedie is ongekend in de Surinaamse poltiek' “Het is al de tweede keer dat A Combinatie een overeenkomst tekent met Mega Combinatie, ze lopen maar heen en weer. De huidige situatie is onoverzichtelijk en onbetrouwbaar. Dit is echt ongekend in de Surinaamse politiek. Dit is een komedie.” Arnold Kruisland, secretaris van het congres van de Nationale Partij Suriname (NPS), reageert verrast op het nieuws van de ondertekening tussen A Combinatie en Mega Combinatie.

Hij vertolkt wel het algemeen gevoel bij het Nieuw Front, dat gisteren absoluut not amused was met de beslissing van A Combinatie om terug te keren naar de Mega Combinatie.Officieel was Kruisland nog niet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. “Ze hebben dus zelfs het fatsoen niet opgebracht om ons schriftelijk op de hoogte te brengen van hun terugkeer naar de Mega Combinatie”, schrikt Kruisland. Toch denkt hij niet dat de ophef rond de handelingen van stemopnemer Guno Castelen - hij zou stembriefjes gemerkt hebben bij de voorzittersverkiezingen van het parlement - de echte redenen zijn voor de breuk. “Na die voorzittersverkiezingen zijn de drie combinaties zelfs nog bijeengekomen, waar trouw beloofd is aan de samenwerkingsovereenkomst”, weet Kruisland.

De échte reden, dat is volgens Kruisland de weigering van het NF om Brunswijk voor te dragen als parlementsvoorzitter. “Uiteraard wilden wij Brunswijk niet als parlementsvoorzitter. Hij draagt niet alleen een verleden met zich mee, hij heeft bovendien de deskundigheid en know-how niet”, vertelt Kruisland scherp. “Ik wens hen veel succes toe”, aldus een cynische Kruisland, die denkt dat Nieuw Front zich nu gaat voorbereiden op een rol in de oppositie.

Ramdien Sardjoe, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), wilde niet reageren. “Ontslaat u me alstublieft van de verplichting om te reageren”, is het enige dat de vicepresident kwijt wilde. Ook Guno Castelen (SPA) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. “We zijn inderdaad officieel nog niet op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Tot enkele uren geleden had ik nog contact met onze voorzitter, en hij wist nog van niets”, bevestigt Mahinder Rathipal, die naast assembléelid ook VHP-secretaris is. “Nochtans was onze samenwerking met Volks Alliantie en A Combinatie (die zaterdagnacht 26 juni ondertekend werd...red) niet zomaar een overeenkomst. Je sluit een samenwerking pas als het vertrouwen ten volle aanwezig is.” De uittocht van AC uit Nieuw Front-plus zorgt volgens de VHP’er niet voor een vertrouwensbreuk tussen beide partijen, die nu nog steeds in een regering zitten. “We kunnen niets anders dan de stap van A Combinatie respecteren, want ze hebben hun structuren geraadpleegd. Ik vraag me wel af waarom ze dit doen, want ook ik geloof niet dat de commotie rond Guno Castelen de echte oorzaak van hun vertrek is”, weet Rathipal. Net als Kruisland betreurt Rathipal het politieke heen- en weergeloop. “We zouden ons in de politiek meer moeten houden aan een gegeven woord. Dat zou ook bij de burger voor meer vertrouwen in ons zorgen.” De overeenkomst tussen A Combinatie, Nieuw Front en Volks Alliantie werd op zondagmorgen 27 juni ondertekend. De overeenkomst zou uiteindelijk dus slechts twaalf dagen standhouden.-.

Bron:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics