Nickerie.Net, zaterdag 10 juli 2010


Rechterlijke macht in proces van hervorming

Paramaribo - Tijdens een speciale zitting van het Hof van Justitie is rechter Ewald Ombre vandaag ge´nstalleerd als president. Rechter Cynthia Valstein-Montnor werd in dezelfde Hofzitting in het gerechtsgebouw aan de Grote Combeweg ge´nstalleerd als vice-president. Tijdens deze plechtige gelegenheid werd benadrukt dat de rechterlijke macht in een proces van hervorming is. De plechtigheid werd bijgewoond door onder andere de president van de Republiek Suriname, de minister van Justitie en Politie, leden van het Openbaar Ministerie en de Deken van de Orde van Advocaten.

De procureur-generaal, Soebhas Punwasi, zei met voldoening te constateren dat de rechterlijke macht op de goede weg is die leidt tot transformatie. Hij verwees naar investeringen die gedaan worden. Hij noemde als voorbeeld de bouw van het nieuwe Kantongerecht aan de Wulfinghstraat en het onderkomen van het Openbaar Ministerie aan de Limesgracht. Punwasi merkte op dat het acute tekort aan rechters, in de afgelopen jaren substantieel is teruggedrongen. De structurele en duurzame aanpak zal volgens hem garant staan voor een kwalitatief goede rechterlijke organisatie en rechtspraak. Dit meldt de afdeling Voorlichting en Communicatie in een persbericht.

De vicepresident van het Hof van Justitie, Valstein-Montnor, zei dat de rechterlijke macht bezig is met het proces van hervorming en transformatie. Dit moet leiden tot verdere professionalisering en efficiŰntie van het Hof, met als einddoel de verbetering van de kwaliteit van de rechtspraak.

Ombre zei dat het niet eerder is voorgekomen dat de president en vicepresident op dezelfde dag worden ge´nstalleerd. Het is ook de eerste keer in de geschiedenis dat een vrouwelijke rechter is ge´nstalleerd als vicepresident van het Hof van Justitie. De president van het Hof, wees op de invloed die de veranderende samenleving en de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving hebben gehad op de rechterlijke macht. Het Hof streeft er volgens Ombre naar een transparante en goed toegeruste organisatie, die in staat is om op de ontwikkelingen in zijn omgeving te anticiperen.

Bron:

Nickerie.Net / NSS

10-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright ę 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics