Nickerie.Net, donderdag 15 juli 2010


Prof. Maureen Lichtveld: “Nickerie werkt naar getrainde pesticidenambassadeurs”  

Geplaatst: 14/07/2010

Nickerie  -  Professor Maureen Y.Lichtveld die in Nickerie met een werkgroep heeft gesproken over effectief en veilig gebruik van pesticiden, heeft aangeduid dat Nickerie behoefte heeft aan goed getrainde ‘pesticidenambassadeurs’. Deze getrainde mensen moeten op een zeer creatieve en educatieve manier het volk erop attent maken wat de gevolgen kunnen zijn wanneer pesticiden op een onveilige manier worden gebruikt. Het project draagt de naam van “Integrated Pest Management Intervention” en bestaat uit drie fasen. In de eerste fase wil men aan de populatie van Henar leren welke elementen van veilig pesticidengebruik het belangrijkste en meest praktische zijn.

De slotfase moet erin resulteren dat 100 personen volledig kennis dragen van veilig pesticidengebruik. Getracht wordt om het project nog dit jaar van start te laten gaan. Het projectteam werkt hard om middelen los te krijgen. Er is volgens Lichtveld zowel lokaal als international veel belangstelling getoond voor ondersteuning. Het project zal ongeveer 1.5- 2 jaren duren waarna de ambassadeurs, die zelf deel uitmaken van de gemeenschap, verder zullen trekken. Deze werkwijze is naar zeggen van Lichtveld een international bewezen principe voor succes. “Uiteindelijk moet veilig pesticidengebruik net zo normaal en vanzelfsprekend zijn als dagelijks handen wassen of tanden poetsen voor iedereen in de gemeenschap”, benadrukte de professor.

Professor Maureen Lichtveld is van Surinaamse origine. Zij woont en werkt reeds 35 jaren in de Verenigde Staten van Amerika. Zij is werkzaam op de afdeling Environmental Health Sciences.


Danny Jibodh

Bron:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

14-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics