Nickerie.Net, donderdag 15 juli 2010


Visserij en ecotoerisme Bigipangebied traag op gang

Geplaatst: 12/07/2010

Nickerie -  Ondanks het Bigipan natuurgebied enorme potentie voor ecotoerisme en visserij biedt, lijken zaken toch nog niet goed te lopen voor vissers en touroperators na de extreme droogte. Het waterpeil in het Jamearkanaal is reeds behoorlijk op peil gekomen mede dankzij de zware regens van de afgelopen periode. Inkomsten uit ecotoerisme- en visserijactiviteiten zijn voor vele gezinnen in Nickerie een goede alternatieve bron van inkomsten.

Even bleek bij de garnalenvangst er plotseling weer wat leven te zijn gekomen onder de locale visserijbevolking, maar nu is de vangst aanzienlijk gaan dalen. Vissers kunnen ook niet optimaal vangen. Zo kan de visserijafdeling van de markt niet adequaat voorzien worden.
Touroperators hebben ook aangegeven dat zij ook enige daling hebben gezien in hun tripjes naar dit gebied. Indien de daling doorgaat, zullen zij wederom noodgedwongen inkomsten zoeken in een andere sector.

Uit zeer betrouwbare bron heeft DBS kunnen natrekken dat te Bon Bush het gevaar weer dreigt dat het gebied straks kan uitdrogen als de droge tijd aanbreekt. Van de week hebben personeel van Openbare Werken en Natuurbeheer zich op locatie georiŽnteerd samen met een aantal aannemers. Gebleken is dat vermoedelijk weer door menselijk ingrijpen doorsteking heeft plaatsgevonden. Er stroomt volgens info veel water weg met vis richting zee wat geen gezonde zaak is voor het gebied. Indien er niet snel wordt ingegrepen, zal de situatie zich herhalen waardoor het gebied weer droog zal komen te liggen. Momenteel is er ook een enorme afkalving vanuit de zijde van de Nickerierivier waar de nieuwe sleephelling gebouwd is. Niemand bekommert zich hieraan.


Danny Jibodh

Bron:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

14-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics