Nickerie.Net, vrijdag 16 juli 2010


Nieuwe kabel verhoogt internetsnelheid Suriname

Paramaribo - De internetcapaciteit en -stabiliteit in Suriname zal vanaf eind juli flink toenemen. Telesur neemt dan een nieuwe zeekabel in gebruik, die loopt van Trinidad naar Suriname en Guyana. Aan de nieuwe verbinding is sinds 2008 gewerkt. TeleSur heeft ruim 30 miljoen Amerikaanse dollar genvesteerd in de kabelverbinding en werkt nauw samen met GT&T in Guyana, dat 24 miljoen betaalt. Het verschil zit hem in de lengte van de kabel naar Guyana en Suriname. Op dit moment worden de laatste tests verricht en de resultaten zijn goed, aldus Telesur-directeur Dirk Currie. "Sinds mei is de kabel beschikbaar. We hebben drie maanden gekregen om te testen."

Kaart met de verbindingen. In geel het nieuwe stuk naar Suriname

Snelheid en prijs

Tot nu toe moet Suriname het doen met n zeekabel, de Americas II. "De vraag naar breedband is gegroeid", zegt Currie. De gebruikers van internet in Suriname zullen het merken, dat er een kabel bijkomt. "We zullen hogere snelheden tegen lagere prijzen kunnen aanbieden." De tarieven zullen eind juli bekend zijn. Maar veel lager zullen die niet zijn, waarschuwt de directeur, omdat de markt in Suriname vrij klein is.

TeleSur investeert in de penetratie van internet in Suriname. Het bedrijf spant zich in om de invoerrechten voor computers omlaag te brengen en heeft met een bank een overeenkomst getekend om met name studenten een aantrekkelijk financiering aan te kunnen bieden. "Hoe meer klanten we hebben, hoe beter dat voor ons is."

Coronie

Ook op een ander gebied investeert TeleSur in het internetgebruik. De nieuwe kabel komt aan land in Coronie en daar steunt het telecombedrijf de renovatie van het cultureel centrum. "Coronie ligt ver van de stad en kent weinig internetgebruik. We willen van het cultureel centrum een Community Hub maken met internetaansluiting en digitale videocamera's. Kinderen moeten gestimuleerd worden om daarmee te werken en eigen producties op internet te plaatsen." Het project moet over een half jaar klaar zijn.

Bron:

Nickerie.Net / RNW

16-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics