Nickerie.Net, zaterdag 17 juli 2010


President- en Vicepresidentskandidaten Front en MC/AC bekend

Paramaribo - Nieuw Front heeft minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie voorgedragen als presidentskandidaat. Hierover is er binnen de VHP en het Nieuw Front overeenstemming bereikt. Als kandidaat vicepresident wordt Gregory Rusland voorgedragen.  De kandidaten van MC/AC zijn Desi Bouterse voor de presidentschap en Robert Ameerli voor vicepresidentschap.

Nieuw Front Kandidaten

Presidentskandidaat Chandrikapersad Santokhi Vicepresidentskandidaat Gregory Rusland

MC / AC Kandidaten

Presidentskandidaat

Desi Bouterse

Vicepresidentskandidaat Robert Ameerali

Santokhi was vanaf het begin getipt als een potentiële kandidaat. Hij zal het opnemen tegen Desi Bouterse, voorzitter van de Mega Combinatie. Santokhi is op dit moment assembleelid en minister.

De VHP is nu in 'de Olifant' bijeen om te praten over de kandidatuur en de strategie die er gevolgd zal worden. Morgen, uiterlijk drie uur 's middags moeten de voordrachten ingediend zijn bij de griffie van De Nationale Assemblee. Maandag is de eerste ronde van de verkiezing van de president en de vicepresident.

BEP koos uit ‘s lands belang voor Ameerali

BEP-voorzitter Caprino Alendy geeft in gesprek met journalisten toe dat hij er niet blij mee is dat de kandidaat die voorgedragen wordt voor het vicepresidentschap niet uit de gelederen van de A-Combinatie (AC) komt. Volgens Alendy is zijn partij er uiteindelijk voor gezwicht goedkeuring te geven aan de kandidatuur van Robert Ameerali uit ’s lands belang. De voordracht van Ameerali was een voorstel vanuit de Mega Combinatie.

“We hadden de post natuurlijk willen houden, en zelf willen invullen, maar uiteindelijk hebben we besloten om mee te gaan met een kandidaat die onafhankelijk en nationaal breed gedragen wordt, om zodoende wat meer transparantie te geven aan het beleid”, zegt Alendy.

Tussen de ABOP en BEP was er ook geen overeenstemming wie de vp-kandidaat zou voordragen. De BEP ging er vanuit dat zij als grootste partij binnen AC er aanspraak op maakte. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk dacht daar echter anders over; de ABOP wilde de vp ook voordragen.

Alendy wil er niet op ingaan of de Mega Combinatie (MC) de A-Combinatie knollen voor citroenen heeft verkocht. “Onderhandelen is een kwestie van geven en nemen”, zegt de BEP-voorman. De mimiek en lichaamstaal van Alendy spraken boekdelen. “We hebben ons zeer rationeel opgesteld, ik kan niet zeggen of we blij zijn of niet want dat is een gevoelsmatig begrip”, zegt Alendy.

Bouterse vrijdag officieel presidentskandidaat MC

De voorzitter van de Mega Combinatie, Desi Bouterse, zal vrijdag officieel als presidentskandidaat worden voorgedragen. "Wij wachten op de A-Combinatie, die nog ruimte nodig heeft. Daarom zullen wij onze voordrachten vrijdag doen bij de griffie van De Nationale Assemblee", zegt MC-woordvoerder Winston Lackin desgevraagd aan NSS. Lackin merkt op dat "het honderd procent is dat Bouterse de kandidaat is. Wij hebben dit steeds gezegd tijdens en na de verkiezingscampagne en wij gaan deze voordracht ook doen". Lackin kan zich niet voorstellen waarom mensen nog steeds twijfelen over de kandidatuur van Bouterse.

Binnen de gelederen van NDP circuleerden berichten dat Bouterse 'in landsbelang' toch twijfelde of het verstandig is om zich als presidentskandidaat te stellen. Echter lijkt een groot probleem binnen de NDP te zijn om met een altenatieve presidentskandidaat te komen uit eigen gelederen. In alle stilte is er ook naar onafhankelijke kandidaat gezocht, echter bleken deze personen niet te wagen om zich voor het  NDP-karretje te spannen. Er wordt serieus rekening mee gehouden met een zeer onstabiele regering vanwege de interne strijd van coalitiepartner A-Combinatie. In Paramaribo zou volgens kenners de meest stabiele regering gevormd kunnen worden door een coalitie tussen MC en VHP. VHP stond hiervoor open, echter met voorwaarde dat Bouterse geen president mocht worden. Dit punt was voor Bouterse echter onbespreekbaar.   

Vanaf woensdag is het mogelijk om kandidaten in te dienen bij de griffie van de assemblee. Vrijdag om 15.00 uur sluit de termijn voor kandidaatstelling. Het Nieuw Front is ook nog niet zover en zal eveneens vrijdag de voordracht voor een president en vicepresident doen. Binnen de VHP en de NPS wordt druk vergaderd over de voordrachten. De presidentskandidaat van het Nieuw Front zal komen uit de VHP. De NPS draagt de vicepresident voor. Verwacht wordt dat donderdag de namen officieel bekendgemaakt zullen worden.

Het parlement komt donderdag in huishoudelijke vergadering bijeen om de verkiezing van de president en vicepresident voor te bereiden. De eerste stemming wordt maandag gehouden. Als geen enkele kandidaat 34 stemmen krijgt, zal er een tweede ronde komen. Ook dan is er een tweederde meerderheid nodig. Als het dan niet lukt om de gekwalificeerde meerderheid te halen, zal de verenigde volks vergadering de doorslag geven.

Bron:

Nickerie.Net / NSS / FOS Network

16-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics