Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Analyse: Gang naar de VVV onvermijdelijk ‘VA zal nooit op MC-kandidaat stemmen’

John Krishnadath, 19/07/2010

Paramaribo - Langzaam maar zeker krijgen we wat meer inzicht in de zeer troebele wateren van politiek Suriname. Duidelijk is in ieder geval waarom men niet op het telefoontje van het Mega Combinatie (MC) heeft gewacht bij de vorming van het AC/VA-blok. Brunswijk heeft op de vergadering van AC-Seeka die werd uitgezonden op SKY, aan de daar aanwezige achterban verklaard dat hij Somohardjo naar het NF heeft gebracht.

Uit de laatste verklaringen van Castelen en Somohardjo, die pleit voor een standbeeld van Castelen, is ook duidelijk waar de twee stemmen vandaan komen. De prijs die de MC vermoedelijk voor de twee stemmen in de DNA ‘betaalde’ bestond uit een vicepresidentschap en zes ministersposten. Een eis die AC eerder op tafel legde en waarvoor Ramon Abrahams gekruisigd werd. Een andere verklaring is moeilijk te geven, omdat nadat het DNA-schap de MC toeviel, het absoluut niet nodig was om zo gul te zijn met diverse staatsposten. In mijn ogen zouden partijen zich automatisch aanmelden bij de MC om de zaak te versterken. Vooral als je je vp en president er in de VVV zeker doorkrijgt. Dit wordt zo gesteld, omdat de MC alleen voor het verwerven van het voorzitterschap van de DNA afhankelijk was van de ondersteuning van derden.

Wat mogen we nu verwachten. Vandaag vindt de eerste stemmingsronde plaats voor de functie van vicepresident en president tussen MC en het NF. DOE heeft inmiddels laten weten dat zij niet ingaat op het bod van Somohardjo om voor het ambt van president gekandideerd te worden. Het is niet te verwachten dat, gezien de achter ons liggende ontwikkelingen, de PL haar stem op een AC-kandidaat zal uitbrengen. Het zal me nogmaals verbazen dat de VA met wat haar is overkomen voor een AC-vp-kandidaat zal stemmen.

Punt is dat de MC niet in staat zal zijn om met tweederde meerderheid een president en vicepresident in DNA te kiezen zonder de ondersteuning van VA. Ook in de tweede stemmingsronde zal dat niet mogelijk zijn. De gang naar de VVV voor het kiezen van een president en vicepresident is in dit geval onvermijdelijk. In de VVV zal de presidentskandidaat van de MC met groot gemak worden gekozen. De MC-stemmen en die van de AC staan daar garant voor (507+ 123=630 stemmen, wat 160 meer is dan benodigd) om de president gekozen te krijgen.

Een van de dingen die men niet uit het oog moet verliezen is dat etniciteit en etnische gevoelens ‘at the end’ altijd meespelen in de Surinaamse politiek. Hou er verder rekening mee dat de demografische samenstelling van onze VVV divers en groot genoeg is om een verschuiving in dit opzicht teweeg te brengen. Het praten over ‘We zijn Surinamers dus het maakt niets uit’ of ‘Wij (NDP-ers) denken niet zo’ is vaak een drogreden. De beroering in Nickerie over een marron op Justitie & Politie is een indicatie van hoe gevoelig zaken (etnisch) liggen.

U mag verwachten dat er in zo een geval op weg naar de VVV door alle groepen zwaar etnisch gemobiliseerd zal worden, want vergist u zich niet, ook bij de stadscreool wordt er gedacht in rangen en standen en ook die gevoelens tellen. Doelt Hooghart misschien ook op etnische spanningen wanneer hij op een radiostation zegt: “Vrees is aan de orde. Men zou geen moeite hebben met een regering bestaande uit andere partijen, maar MC en AC boezemt wel vrees en onzekerheid in.” Anyhow we zijn benieuwd, misschien dat we vandaag weer wat verrassende wendingen zien. Zoals de voordracht van Robert Ameerali als vicepresidentskandidaat van de MC en de beloofde ondersteuning van VA. Uiteindelijk weten we pas na de stemming wat de uitkomst is.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics