Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


„President Bouterse een ramp voor Suriname”

PURMEREND – Paramaribo kiest vandaag vrijwel zeker Desi Bouterse tot president. „Een ramp voor Suriname en een zwarte bladzijde”, zegt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Het presidentschap lijkt Bouterse (64) niet meer te kunnen ontgaan. Gisteren kreeg de oud-legerleider voldoende steun voor zijn kandidatuur. Bouterse kan met 36 stemmen rekenen op tweederdemeerderheid in de 51 zetels tellende Nationale Assemblee. Het aantreden van Bouterse als staatshoofd is „een ramp” voor Suriname, verklaart Hoost. „Suriname wordt jaren teruggezet in ontwikkeling.”

Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname

Bouterse is omstreden. De oud-legerleider wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Verder is Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugsmisdrijven.

Hoost, die tijdens de December­moorden een neef verloor, voorziet een nieuwe vlucht van intellect uit Suriname. Verder loopt de persvrijheid volgens de oud-vakbondsman ernstig gevaar. „De vrije, kritische pers wordt straks gemuilkorfd. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan.”

De rechtspraak dreigt zijn onpartijdigheid te verliezen. „In de jaren 80, onder Bouterse, hoefde je maar één kritische opmerking te maken of je werd opgepakt.” Hoost ziet parallellen met president Chavez van Venezuela.

Gevolgen voor het proces over de Decembermoorden verwacht hij niet direct. „Mocht Bouterse worden veroordeeld, dan laat hij zich voordragen voor amnestie.”

Tegen Bouterse loopt een internationaal opsporings­bevel. De kans dat Den Haag het staatshoofd bij een bezoek aan Nederland oppakt, acht Hoost niet groot. „Een zittende president arresteren is moeilijk.”

De comitévoorzitter belooft er „alles aan te doen” om Bouterse achter de tralies te krijgen, als deze één voet buiten Suriname zet. „Als hij zo brutaal is, zullen we hem in zijn brutaliteit aanpakken.”

Het comité onderzoekt met juristen mogelijkheden Bouterse op te pakken. „Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers van de Decembermoorden. Bouterse is toch geen voorbeeld voor onze jongeren?”

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Reformatorisch Dagblad

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics