Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Presidentskandidaat Santokhi heeft twee regeeropties

Ivan Cairo, 19/07/2010

Paramaribo - Mocht hij in De Nationale Assemblée of de Verenigde Volksvergadering gekozen worden tot president, dan heeft Chandrikapersad Santokhi (NF/VHP) twee scenario's om de dan ontstane politieke impasse te doorbreken. Hij gaat de strijd om het presidentschap namelijk in met een numerieke achterstand van dertien tegen 36 op tegenkandidaat Desi Bouterse (MC/NDP).

Wordt hij gekozen, terwijl hij in feite de meerderheid in het parlement niet achter zich heeft, zal hij onmiddellijk na zijn beëdiging consultaties beginnen met alle politieke partijen in het parlement en met DNA zelf. Die consultatieronde zal erop gericht zijn zodanige afspraken te maken en overeenstemming te bereiken dat het parlement zichzelf ontbindt en hij onmiddellijk nieuwe algemene verkiezingen uitschrijft. “Ik zou de mensen voorhouden dat het moeilijk regeren wordt in een dergelijke situatie en op basis van constitutionele bepalingen nieuwe verkiezingen willen uitschrijven”, zegt de presidentskandidaat in gesprek met de Ware Tijd.

Het tweede scenario houdt in, dat hij als president in overleg treedt met alle politieke partijen die DNA-zetels hebben en op basis van een lijst met tien tot vijftien urgente problemen en beleidsvraagstukken die aangepakt dienen te worden, in consensus besloten wordt tot een nationaal of zakenkabinet. In dat kabinet zullen alle partijen vertegenwoordigd zijn. In een afgebakende periode van maximaal twee jaar zullen deze vraagstukken worden opgelost, waarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Een derde optie is er ook: proberen te regeren in “een rommelige politieke situatie”. Maar daar kiest Santokhi niet voor.

Hij legt uit dat in verband met de kandidaatstelling van hem en Gregory Rusland voor het vicepresidentschap, een campagneteam hard werkt om zowel assembléeleden als vertegenwoordigers in de VVV zo ver te krijgen dat ze op dit koppel stemmen.

Wat het inwerken op de DNA-leden betreft gaat het hier niet om een “volkscampagne”, maar meer een persoonlijke benadering. In een videoboodschap roept Santokhi de stemgerechtigden op om bij hun stemgedrag mee te nemen wat onder het volk leeft: hoop, vertrouwen, zekerheid en een commitment aan de democratie en rechtsstaat. “Wij gaan niet de toer op om stemmen te kopen, maar proberen het op basis van overtuiging. Het volk heeft jullie daar geplaatst met hoop op een betere toekomst. Het wordt dus een gewetensvraag en zullen de 50 assembleeleden al deze aspecten moeten meenenemen bij het maken van hun keus. Wij zijn ready”, stelt de presidentskandidaat.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics