Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Pronk: Nederland moet Bouta niet ontvangen, maar arresteren

Redactie Wereldjournalisten

Als Bouterse vandaag in Suriname toch als president wordt gekozen, moet Nederland Bouterse niet formeel willen ontvangen en indien hij toch voet op Nederlandse bodem zet: arresteren. Dit zei voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk op BNR-radio.

Morgenochtend om 04:00uur Nederlandse tijd is bekend of Suriname toch voor Desi Bouterse als haar nieuwe president heeft gekozen. Bouterse heeft de steun van de Javaanse Volksalliantie van Paul Somohardjo weten te verwerven; een steun nodig om zich van de meerderheid in het parlement te vergewissen.

Jan Pronk zei op BNR desgevraagd wat een keuze voor Bouterse betekent voor de relatie tussen Nederland en Suriname, dat Nederland Bouterse 'pertinent' niet zou moeten ontvangen. Mocht Bouterse toch voet aan Nederlandse grond zetten dan moet hij gearresteerd worden, stelt de voormalige bewindsman. Bouterse is in juli 1999 immers door een rechtbank in Den Haag bij verstek veroordeeld tot 16 jaar cel wegens drugssmokkel en er loopt in Suriname een rechtszaak over zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Ook al zou Bouterse tot staatshoofd zijn gekozen en geniet hij uit dien hoofde immuniteit, vindt Pronk dat Nederland Bouterse niet formeel zou moeten ontvangen. Bovendien zou de immunititeitsregeling voor staatshoofden een regeling zijn uit gewoonterecht geboren. Pronk blijkt in dit geval niet zo'n waarde te hechten aan het gewoonterecht. Hij denkt dat Bouterse ook niet welkom zal zijn in de Verenigde Staten en vindt dat Nederland andere Zuid-Amerikaanse landen moet aansporen om hem bij bezoek uit te leveren aan Nederland.

Pronk schetst Bouterse als een 'machtswellusteling'. Hij vreest dat met Bouterse als president Suriname een tijd tegemoet gaat van corruptie, machtsmisbruik en ongelijkheid in de Surinaamse samenleving. Of het zo ver komt, zullen we morgenochtend weten. De stemming is in het geheim. Pronk hoopt dat de Surinaamse parlementsleden een andere keuze maken. BNR

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / BNR

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics