Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Somohardjo helpt drugscrimineel en moordenaar aan presidentschap

Paramaribo - Niemand durft in Suriname nog voorspellingen te doen over politieke ontwikkelingen. Hoe logisch en voorspelbaar ze ook mogen zijn, de afgelopen weken loopt het toch steeds weer anders. Maar nu lijkt het er toch echt op dat Desi Bouterse, de man die in 1980 zijn strijd om de macht in Suriname begon als coup-plegende sergeant, ruim dertig jaar later eindelijk president van het land wordt. Niemand minder dan de politieke kameleon Paul Somohardjo gaat hieraan een handje helpen. Na jaren bloed onder de nagels van zijn frontpartners te hebben gehaald, heeft hij zich nu aan Bouterse aangeboden om vooral ook als speelbal te dienen in de strijd tussen Mega-Combinatie van Bouterse en de A-Comninatie  van Ronnie Brinswijk. Zowel Bouterse als Brunswijk moeten nog elders in de wereld hun straf uitzitten voor diverse drugsdelicten. In eigen land wordt Bouterse strafrechtelijk vervolgd voor zijn moorddadige handelingen tijdens de decembermoorden van december 1982. Voor de nabestaanden is de onsympathieke houding van Javaanse leider Somohardjo logisch: er bevonden zich geen Javanen onder de slachtoffers.  Maandag om 11 uur lokale tijd (16.00 uur in Nederland) komt het parlement bijeen om de president en de vicepresident te kiezen. Bouterse, voorzitter van de Megacombinatie, heeft als VP Robert Ameerali naast zich. Ameerali is de gerenommeerde voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken en nieuw in de actieve politiek. De tegenkandidaten vanuit de Nieuw Front-coalitie zijn Chandrikapersad Santokhi, de huidige minister van Justitie en Politie en parlementariër, met aan zijn rechterzijde Gregory Rusland, de collega van Natuurlijke Hulpbronnen.

Eerste ronde

De verkiezingen voor het Surinaamse presidentschap en het vicepresidentschap vinden in etappes plaats. Eerst wordt er een stemming gehouden in het parlement, De Nationale Assemblee (DNA). In deze eerste ronde (die vandaag plaatsvindt) is er een tweederde meerderheid (34 zetels) nodig om gekozen te worden. Als die er niet is, wordt er woensdag een tweede stemming gehouden. Als er dan nog geen witte rook is, dan velt begin augustus de Verenigde Volksvergadering (VVV) een oordeel. In die VVV hebben een paar honderd lokale volksvertegenwoordigers zitting.

Tweederde meerderheid

Met de huidige zetelverdeling is er voor geen enkele partij of coalitie een tweederde meerderheid te behalen. Het Nieuw Front heeft slechts 13 zetels. De Megacombinatie heeft er 23 en kan waarschijnlijk rekenen op de 7 parlementariërs van de A-Combinatie (AC) van voormalig warlord Ronnie Brunswijk. Maar ook daarmee worden de benodigde 34 zetels niet gehaald. De vraag is dus wat de volksvertegenwoordigers namens de twee resterende partijen gaan stemmen: DOE van Carl Breeveld met 1 zetel, en de Volksalliantie (VA) van Paul Somohardjo met 6 zetels. Laatstgenoemde laatste zou maandag weleens doorslaggevend kunnen zijn.

Paul Somohardjo

Op een partijbijeenkomst zondagmiddag liet ‘Somo’ weten de kandidatuur van Bouterse te zullen steunen. In cryptische bewoordingen suggereerde de voorzitter van de VA zelfs ook drie ministersposten in de wacht te hebben gesleept. ‘Mi casa es su casa: wat van mij is is van jou en wat van jou is is van mij.’ Applaus viel hem na deze woorden ten deel, en de achterban zegde unaniem steun toe aan de kandidaten Bouterse en Ameerali. Of dat ook werkelijk gebeurt is de grote vraag. Net zo groot als de vraag of Somohardjo werkelijk drie ministersposten heeft weten binnen te halen. De Megacombinatie, doorgaans snel bereid tot commentaar, was tot maandagochtend vroeg niet voor een reactie beschikbaar. Op zich overigens een verstandige strategie: een bevestiging van de woorden van Somohardjo zou de MC niets extra opleveren. Een ontkenning zou verlies van stemmen van de VA-ers kunnen betekenen.

Presidentschap

En die stemmen heeft de MC hard nodig om de tweederde meerderheid te behalen. Het is de Megacombinatie een lief ding waard om in de eerste ronde het presidentschap te kunnen verwerven. De afgelopen weken hebben Brunswijk en Somohardjo in een overspelige paringsdans al diverse malen van partner gewisseld en overeenkomsten geschonden waarvan de inkt nog nat was . Elke dag langer wachten brengt meer onzekerheid voor Bouterse’s toekomst. In de Verenigde Volksvergadering heeft de Megacombinatie samen met de AC overigens een comfortabele voorsprong, dus na een zich twee maal herhalende stakende verkiezing in het Parlement zou Bouterse logischerwijs via de VVV alsnog gekozen worden. Maar die staat pas gepland voor augustus. En omdat het een publiek geheim is dat er in de aanloop naar de Volksvergadering druk met geld gegooid wordt om stemmen te winnen, kan er voor die tijd nog veel gebeuren.

Campagne

Intussen zijn de NF kandidaten druk aan het campagnevoeren. Santokhi stuurde zondag naar de volksvertegenwoordigers een SMS-je waarin hij opriep tot het kiezen voor het landsbelang. Zijn runningmate Rusland erkende de ongelijkheid in de strijd tegen Bouterse en Ameerali. ‘Wij zijn nuchter en realist. We kennen de politieke realiteit maar we kennen ook de verplichtingen van het NF naar de samenleving toe. We hebben een goede Track Record. Op basis daarvan denken we dat we een goed alternatief kunnen aanbieden,'aldus Rusland. NF/VHP woordvoerder Harold Ramdanie bevestigde zondagmiddag op ABC-radio dat er nog hard wordt gewerkt aan de campagne: ‘We maken meer kans in de VVV dan in het parlement’. De Megacominatie neemt dan ook het zekere voor het onzekere: liever vandaag Des for Pres in het parlement dan morgen in de Volksvergadering. ‘Somo’ moet nog even gekoesterd worden.

Bron/copyright:

Nickerie.Net / RNW / FOS Network (ingezonden)

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics