Nickerie.Net, dinsdag 20 juli 2010


Controversiële presidentschap Bouterse haalt internationale headlines

20/07/2010

Paramaribo - De verkiezing van Desi Bouterse tot president is gisteren breed uitgemeten in de internationale pers. Naast natuurlijk de verwachte aandacht van Nederlandse media, schreef een keur aan andere nieuwswebsites een artikel over de overwinning van de NDP in De Nationale Assemblée. Hieronder een korte bloemlezing.

Allereerst de regio. Stabroek News uit buurland Guyana, houdt het bij het nieuws. Er wordt melding gemaakt van het verloop van de stemming en verwezen naar het gerechtelijke proces dat nog loopt. Caribbean Net News heeft het over de ‘Voormalige dictator’ die het presidentschap veilig stelt. De concurrentie van Chandrikapersad Santokhi wordt vrij prominent gebracht. De grootste nieuwsorganisatie ter wereld, de Britse BBC, kopt dat de Surinaamse ‘ex-zwaargewicht Bouterse’ terug aan de macht is. Michael Charles, een Surinaams ambtenaar, krijgt als eerste de kans om te reageren tegen dit medium. “We zijn totaal de weg kwijt in dit land”, is zijn reactie. Bloomberg. com, één van de meest prominente business websites ter wereld, is nog negatiever over Bouterse en noemt hem in de kop een dictator en een cocaïne-handelaar. In de eerste zin staat prominent de veroordeling in Nederland. Ook de opmerking van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, dat Bouterse niet welkom is, staat vermeld.

Veruit de meeste aandacht was te vinden bij de Nederlandse organisaties. Op de internetpagina van de grootste krant van Nederland, De Telegraaf, stond de gebeurtenis de hele dag prominent op de voorpagina. De redactie heeft overduidelijk geen hoge pet op van de nieuwe president. Romeo Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname wordt opgebracht en hij noemt de ontwikkeling “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname”. De tijdlijn die de krant fabriceerde heet ‘Van couppleger tot president’. In eerste instantie stond er een bericht dat het ‘schrikbeeld voor veel Surinamers is uitgekomen’, maar dat was enkele uren later niet meer te vinden.

John Jansen van Galen van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) krijgt verder alle ruimte te reageren en meldt dat het verstrekkende negatieve gevolgen kan hebben voor Suriname: “Bouterse heeft terechtgestaan en staat op opsporingslijsten. Voor veel investeerders is dit niet betrouwbaar, waardoor zij zich zullen terugtrekken.” Volgens Jansen van Galen kan er een einde komen aan de jarenlange economische groei die dit land heeft doorgemaakt. Vrijwel alle media maken melding van het verleden van Bouterse. Het overgrote deel verwijst naar de veroordeling tot elf jaar cel in Nederland wegens drugshandel. De militaire periode wordt door buitenlandse journalisten gezien als een zeer negatieve ontwikkeling die Suriname heeft doorgemaakt in de jaren ‘80.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

20-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics