Nickerie.Net, dinsdag 20 juli 2010


Regering-Bouterse krijgt scherpe boodschap van VS

Washington - De Amerikaanse regering heeft in een statement, in niet mis te verstane woorden zich uitgesproken over de toekomstige regering onder leiding van Desi Bouterse. Tijdens een dagelijkse persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is aangegeven dat de goede relatie met Suriname graag wordt voortgezet.

“Maar we willen duidelijk zijn naar de toekomstige regering. Om een goede relatie te behouden met de Verenigde Staten van Amerika (VS) en de internationale gemeenschap, verwachten wij dat deze nieuwe regering krachtig optreedt tegen corruptie, respect heeft voor de democratie, respect voor mensenrechten en zich houd aan wet en recht”.

Dit antwoord werd gegeven op de vraag, hoe de VS reageert op de verkiezing van een voormalige militaire machthebber tot president. In de officiële verklaring wordt aangegeven dat de VS, ondersteuning geeft aan democratische verkiezingen en processen. De uitslag van deze vrije en geheime verkiezingen worden dan ook gerespecteerd. Ook Nederland heeft zich scherp uitgesproken en aangegeven dat Bouterse niet welkom is in dat land.

Bouterse is na 30 jaar sinds zijn staatsgreep in 1980, met ruim tweederde meerderheid gekozen in het parlement. In een rechtszaak van nabestaanden staat hij als hoofdverdachte terecht voor de moord op 15 critici van het militaire bewind. Die rechtszaak wordt vrijdag voortgezet. Bouterse heeft zonder in details te treden gezegd dat de rechtszaak een aangelegenheid is van de rechterlijke macht.


Nickerie.Net extra

WHA/Suriname: Election of President Desi Bouterse

Philip J. Crowley Assistant Secretary, Bureau of Public Affairs Washington, DC

Question Taken at the July 19, 2010, Daily Press Brieifing July 20, 2010

Question: What is our response to the election of a former military ruler as president?

Answer: The United States supports democratic elections and processes, and we respect the results of free and fair elections. We look to maintain our good ties with Suriname and the people of Suriname, but we will be clear with the incoming Suriname government that, for good relations with the United States and the international community, we expect this new government to stand firm against corruption and respect democratic principles, human rights, and the rule of law.

PRN: 2010/982

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

20-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics