Nickerie.Net, donderdag 22 juli 2010


Bisschop De Bekker: Manifestatie voor spijtbetuiging 8 december geen juist Bijbel-principe

Paramaribo - “Een manifestatie om spijt te betuigen voor de moorden van 8 december 1982 lijkt me geen juist Bijbelse principe. Eigenlijk word ik er niet goed van. Zijn we met God bezig of met mensen”, aldus bisschop Wilhelmus de Bekker van de Rooms Katholieke gemeente. Hij ziet graag dat Desi Bouterse, die gekozen is als president, eerst de juiste Bijbelse weg bewandelt om voor zichzelf en de gemeenschap voor eens en voor altijd af te rekenen met deze kwestie. “Overigens waarom alleen 8 december, er is veel meer gebeurd, de gebeurtenissen in West Suriname waarbij personen zijn verdwenen, de kwestie Moiwana en de hele binnenlandse oorlog, die zinloos is geweest”, zegt De Bekker.

De bisschop vindt dat Steve Meye, geestelijk leider van Bouterse op een verantwoorde manier zou moeten omgaan met eerst het woord van God en de samenleving. Meye zou in de media een voor hem Bijbelse rechtvaardiging hebben gegeven over de manifestatie waar Bouterse zijn spijtbetuiging zal doen. “Het is makkelijk om een gebed en Bijbelteksten te gebruiken, maar die moeten wel eerst in de context van de Bijbel geplaatst worden”, zegt de geestelijke.

Volgens De Bekker zou Bouterse als goed katholiek beter moeten weten. “Als een mens tot besef komt van zijn verkeerde daden, komt hij eerst tot inkeer, dan belijdenis tegenover God, belijdenis tegenover je naaste en dan wordt om vergeving gevraagd. De kerkvader zegt dat in dit proces er altijd boetedoening is in de samenleving. Volgens hem is het God die vergeeft en mensen aanzet om te vergeven en niet andersom. “Ja, de Bijbel praat zeker over vergeving, wel 70 x 70 maal, maar u moet het wel in zijn Bijbelse context laten”, beantwoordt de Bisschop vragen van Starnieuws.

De Bekker zegt dat Bouterse niet in de positie is om te verzoenen. Verzoening komt na gerechtigheid en die verzoening is een aangelegenheid van de gewilligheid van vooral nabestaanden of zij die geleden hebben. Daarom moet hij eerst tot God gaan en dan tot de naasten. Het is een Bijbels proces en volgens mij wordt er te gemakkelijk over gewalst”, zegt De Bekker.

Hij vindt dat nooit voorbij mag worden gegaan aan de door God ingestelde overheden. “Het zou al heel moedig van hem zijn als hij naar het gerechtshof gaat en dit proces daar bekend maakt”, zegt de kerkvader. “Het is een moeilijke zaak, maar Gods woord blijft Gods woord”, aldus bisschop De Bekker.

(Wilfred Leeuwin)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

21-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics