Nickerie.Net, zondag 25 juli 2010


Bouterse heeft vooral linkse leider op zijn gastenverlanglijst

dWT, 23/07/2010

Paramaribo - Aankomend president Desi Bouterse (NDP) wil zijn inauguratie internationale luister bijzetten. In afstemming met het ministerie van Buitenlandse Zaken zal hij daarom een keur aan buitenlandse leiders uitnodigen. Het is opvallend dat Bouterse  vooral linkse leiders op zijn verlanglijst heeft. De Venezolaanse president Hugo Chávez zou volgens een bron op de Venezolaanse ambassade wel al uitgenodigd zijn.

Locatie van de inauguratie is – mede door een volgeboekte Anthony Nesty Sporthal – ook nog onzeker. In elk geval is om die reden de inauguratie van Bouterse verplaatst van dinsdag 3 augustus naar donderdag 12 augustus. Dat werd gistermiddag althans meegedeeld door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings -Simons (NDP), na afloop van een huishoudelijke vergadering in de assemblée.

“Bij heel wat andere inauguraties waren geen buitenlandse staatshoofden aanwezig. Dat komt, omdat het min of meer een gewoonte was geworden om op korte termijn te werken. Werd een president gekozen op 4 augustus, dan was zijn beëdiging al de twaalfde. Het is echter de wens van Bouterse dat die buitenlandse gasten er deze keer wél zijn, waardoor we op iets langere termijn moeten werken”, legde Simons uit.

Namen wil ze echter niet noemen. “De heer Bouterse heeft wel een bepaalde voorkeur, maar ik denk niet dat ik de persoon ben die namen moet noemen. Het ligt aan de gekozen president zélf of hij dat al dan niet wil doen. Ontsla me dus van de verplichting om namen te noemen.” Andere NDP’ers willen ook geen namen noemen. Het is gisteren tot voor het ter perse gaan niet meer gelukt om Desi Bouterse zelf te bereiken.

Hoewel officieel dus nog geen namen genoemd worden, kent de regio wel enkele vooral linkse staatshoofden die spontaan in aanmerking komen. Naast Hugo Chávez zijn dat Evo Morales (Bolivia) en Raúl Castro (Cuba). Bharrat Jagdeo (Guyana), die Bouterse dinsdag feliciteerde met zijn verkiezing, gaf ook al aan dat hij de banden tussen Guyana en Suriname wil versterken. De datum van de presidentiële inauguratie was sowieso een twistpunt tussen Mega Combinatie en Nieuw Front.

Toen maandagmiddag de presidentsverkiezingen gehouden werden in het parlement, deelde Simons de oorspronkelijk vastgestelde datum – 3 augustus – mee aan het parlement. Later kwam daar heel wat protest tegen vanuit Nieuw Front, die de presidentiële termijn van Venetiaan met negen dagen ingekort zagen. “De Nationale Partij Suriname had inderdaad – om heel andere redenen dan Bouterse – ook problemen met die oorspronkelijke dag.

Ik heb hen heel duidelijk aangegeven dat ik het niet eens ben met de reden die ze aandroegen, maar er was dus inderdaad vanuit verschillende hoeken onvrede”, vertelt Simons. Toch vindt ze dat van een fout helemaal geen sprake is. “Er zijn in Suriname simpelweg geen wetten die een machtsoverdracht formeel regelen. Zoals ik zei is die korte termijn een soort gewoonte geworden. Die oorspronkelijke datum vond het parlement trouwens prima.”

NPS’er John van Coblijn is het daar echter niet mee eens. “Simpel gezegd vind ik dat men vanuit de Mega Combinatie moet toegeven dat er een fout is gemaakt. Men had de zittingsperiode van de president moeten nagaan en in overleg moeten treden. Ik neem dergelijke ‘dictatoriale neigingen’ heel ernstig”, aldus Van Coblijn.

Door de datumverschuiving is de locatie van de inauguratie nog niet bekend. “Op 12 augustus vindt in de Anthony Nesty Sporthal een internationaal volleybaltoernooi plaats. We zullen snel met de organisatie in overleg treden of dat toernooi elders kan doorgaan”, besloot Simons. Als de Anthony Nesty Sporthal onbeschikbaar blijft, kan eventueel naar de Congreshal worden uitgeweken.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

23-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics