Nickerie.Net, vrijdag 23 juli 2010


Internationale discussie over Bouterse en Caricom

De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname roept vraagtekens op in de Caribische regio. Deze week besteedden twee vooraanstaande kranten in hun hoofdredactionele commentaar aandacht aan de positie van Bouterse binnen de Caricom, het Caribische handelsverdrag. De dagbladen halen daarbij het verleden van Bouterse als legerleider aan en zijn mogelijke betrokkenheid bij de decembermoorden.

De Jamaica Gleaner vraagt zich af of Bouterse moreel gezien wel in staat kan worden geacht om als staatshoofd van Suriname op te treden: “Suriname’s parliament notwithstanding, we do not believe he is morally fit to lead Suriname, about which we can do little. Nor do we deem him worthy to sit in the council of Caricom, about which the community can do a lot.”

De krant doet dan ook een oproep aan Bruce Golding, de minister-president van Jamaica en op dit moment voorzitter van de Caricom, om Bouterse te weren van de komende vergaderingen van de staatshoofden binnen het handelsverdrag: “He (Golding) will hopefully agree and will lead the charge to suspend Suriname from the community until another leader is in place. Leaders must know that the passage of time doesn’t of itself free them of responsibility for acts of impunity.”

Ook de Trinidad Express staat in een commentaar stil bij de verkiezing van Bouterse tot president van Suriname. De krant beschouwt zijn aanstaande positie als een “quite sensitive and immediate issue for Caricom's attention; the relationship between the Community and Suriname under the presidency of Bouterse, the 64-year-old former military ruler.” De Trinidad Express stelt dat de Caricom in elk geval serieuze aandacht dient te besteden aan de status van het nieuwe Surinaamse staatshoofd: ”Over then to Caricom on these perceived challenges involving justice and democratic governance that deserve some serious attention.”

De twee commentaren hebben tot dusver vooral in buurland Guyana tegenreacties opgeroepen. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Carolyn Rodrigues-Birklett laat weten dat president Bharrat Jagdeo als een van de eerste staatshoofden Bouterse heeft gefeliciteerd met zijn verkiezing. Birklett benadrukt het belang van een goede onderlinge verstandhouding tussen Guyana en Suriname. Vooral gezien de relatief bescheiden omvang en internationale rol van de twee buurlanden is solidariteit volgens haar geboden.

Voor de Guyanese oppositieleider Raphael Trotman is het evenmin aan de orde om Bouterse de toegang te weigeren tot Caricom-bijeenkomsten. Trotman stelt dat het niet aan Caricomlanden is om te oordelen over het democratisch gekozen staatshoofd in een ander lidland.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

23-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics