Nickerie.Net, donderdag 29 juli 2010


Venetiaan legt uit waarom hij Bouterse niet feliciteerde

Paramaribo - President Ronald Venetiaan zegt dat het niets te maken heeft met rancune of persoonlijke zaken waarom hij zijn opvolger Desi Bouterse niet feliciteerde met zijn overwinning. “Je kan niet om half twee zeggen dat de heer Bouterse als kandidaat voor het presidentschap niet acceptabel is en om half drie feliciteer je hem met zijn overwinning”, aldus Venetiaan in een exclusief gesprek met NSS. “Veel van wat in politiek Suriname gebeurt, zien mensen als persoonlijke zaken. Wat mij betreft is het een kwestie van principes die spelen”, zegt de president.

Bijschrift President Ronald Venetiaan (rechts) en aankomend president Desi Bouterse gaven elkaar woensdagmiddag een historische handdruk. Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons, die het initiatief nam voor dit onderhoud, kijkt toe. Foto: Ranu Abhelakh.

Venetiaan vindt dat mensen de ruimte moeten hebben hun principes uit te kunnen dragen en te beleven. Hij merkt op dat het Nieuw Front steeds heeft gezegd dat Bouterse niet acceptabel is als kandidaat. “Ik heb ministers die in staat van beschuldiging zijn gesteld gevraagd om hun portefeuille in te leveren. Nu gaat het om een persoon tegen wie een proces gaande is. De NDP had best een andere kandidaat keuze mogen maken”, vindt Venetiaan.

Op de vraag waarom hij toch een onderhoud met Bouterse had, antwoordt Venetiaan dat hij gekozen is als president. “Straks vindt de inauguratie plaats en dat moet op een verantwoorde wijze gebeuren. Als zittende regering willen wij ook dat alles ordelijk verloopt. Als president Jagdew van Guyana en het staatshoofd van Venezuela naar Suriname komen, is dat onze verantwoordelijkheid totdat we de regeermacht hebben overgedragen”, aldus Venetiaan.

Het staatshoofd merkt op dat ook de ministers van zijn kabinet op een ordelijke wijze straks moeten kunnen overdragen. Venetiaan heeft er geen moeite mee om Bouterse te ontvangen en de zaken die te maken hebben met de machtsoverdracht te bespreken. “Die verantwoordelijkheid die ik draag als president zal ik niet uit de weg gaan”, aldus Venetiaan.

Of Venetiaan de ambtsketen bij de inauguratie op 12 augustus zal overdragen aan Bouterse is nog niet duidelijk. “Je moet je mond niet ’s morgens open maken als je ’s avonds gaat kuchen”, aldus Venetiaan. Hij wil niet vooruit lopen op zaken. “Als het moment daar is, zullen we zien welke keuze er gemaakt is”, zegt het staatshoofd.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

29-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics