Nickerie.Net, maandag 02 augustus 2010


Grote droge periode nog niet aangebroken
Geplaatst: 02/08/2010

Paramaribo -  Hoewel de zon reeds enkele dagen gloeiend heet aan de hemel staat, is de grote droge periode nog niet aangebroken. Momenteel is er een overgangssituatie van de natte naar de droge periode. Wanneer de grote droge periode exact aanbreekt, hierover doet metereoloog Jimmy Samijo heel voorzichtig de uitspraak dat pas medio augustus geconstateerd kan worden of de grote droge periode haar intrede al heeft gedaan of niet.

Rond deze tijd is al sprake van droge en hete lucht. De temperaturen die gemeten worden, bedragen tussen de 32 en de 34 graden Celcius. Begin augustus is er sprake van de zomer op het noordelijk halfrond. Ook Suriname bevind zich in dit gedeelte van de aarde. De hitte die nu al gevoeld wordt, is ook het gevolg van het broeikaseffect. Het is de zonnewarmte die wordt teruggekaatst.

Afhankelijk van de storingen in de atmosfeer kunnen er plaatselijke regenbuien optreden, in de middaguren en in de avond. Deze kunnen geisoleerd en zwaar van omvang zijn, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Indien de grote droge periode zijn intrede heeft gedaan, is het te verwachten dat er sprake zal zijn van temperaturen tussen de 33 en 36 graden Celcius. Gedurende de hete periode raadt de meteroloog de burgers aan, zichzelf goed te beschermen tegen zonnestralen. Het is aangeraden om luchtige kleding aan te hebben alsook het opzetten van een hoofddeksel. Gedurende deze periode is het ook vakantie.

Veel personen trekken naar de recreatieoorden voor het zoeken van verkoeling. Degenen die hun werkzaamheden in de openlucht moeten uitvoeren, vooral de landbouwers en personen die werkzaam zijn in de bouw, waar men blootgesteld wordt aan de gevaren van de zonnestralen, worden erop geattendeerd hun werk reeds in de vroege ochtend aan te vangen en vervolgens in de late middag wanneer de zon lager aan de hemel staat.
Ook is aangeraden om gedurende de dag veel te drinken. Het is raadzaam voldoende drinkwater te zetten voor huisdieren. In deze droge periode kunnen zij niet zelf op zoek gaan naar drinkwater. Gedurende de dag worden zij meer dorstig dan normaal.


Asha Bhagwat

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

02-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics