Nickerie.Net, maandag 09 augustus 2010


President Centrale Bank,  André Telting overleden

André Telting, de Governor van de Centrale Bank van Suriname, is vrijdagmiddag in Paramaribo overleden. Het kabinet van president Venetiaan heeft dat bevestigd. Telting was vrijdagmorgen onwel geworden en met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij overleed. Hij werd gezien als het symbool van de monetaire stabiliteit in Suriname.

Een van de laatste foto van André Telting, de Governor van de Centrale Bank van Suriname (Foto: Harmen Boerboon, RNW)

Telting zou met het vertrek van de huidige regering Venetiaan afscheid nemen als hoogste man op de Centrale Bank, en zou vanaf 14 augustus, twee dagen na de inauguratie van de nieuwe president Bouterse met vakantie gaan. Daarna zou hij van zijn pensioen gaan genieten.

Het personeel van de bank is aan het begin van de middag ingelicht over het heengaan van hun baas. "Het bericht is als een ongelooflijke schok aangekomen", vertelt een medewerker aan de Wereldomroep. "Gisteravond heeft hij hier nog tot laat zitten werken en nu is hij er niet meer. Hij was erg populair bij het personeel. Mensen lopen huilend door het gebouw en zoeken troost bij elkaar", aldus de medewerker.

Onderscheiding

Afgelopen maandag kreeg Telting van president Venetiaan de hoogste Surinaamse onderscheiding. Hij werd benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere-orde van de Gele Ster. Na de verkiezingen van 2000 werd Telting getipt als president van Suriname, maar uiteindelijk kreeg president Venetiaan leiding over het land met Humphrey Hildenberg als minister van Financien en Telting als President (later Governor genoemd) van de Centrale Bank.

Vorige week bezocht Telting de toekomstige president Desi Bouterse in diens tijdelijke kantoor in Hotel Royal Torarica. Hij kreeg daar te horen dat Gilmore Hoefdraad hem zou opvolgen. Ook werd toen besproken hoe de overdracht zou plaatsvinden.

Telting zou in oktober 75 zijn geworden.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

08-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics