Nickerie.Net, maandag 09 augustus 2010


Sastroredjo willen problemen grondzaken in kaart brengen

De nieuwe minister van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) Martinus Sastroredjo (Mega Combinatie/KTPI), wil binnen het eerste jaar van na zijn aantreden alle problemen over grondzaken in kaart brengen. “Dit wil ik doen om te weten welk beleid ik erop moet loslaten”, zegt de toekomstige bewindsman. “Ik weet dat het een moeilijk ministerie is en God heeft me de gave gegeven om chaos op te lossen, wat weer niet betekent dat ik wonderen zal verrichten.”

Sastroredjo gelooft erin dat de huidige minister van RGB Michael Jong Tjien Fa zijn best heeft gedaan, maar hij neemt het hem kwalijk dat hij niet van de gelegenheid gebruikt heeft gemaakt om gemaakte fouten te corrigeren of te minimaliseren. De aankomende minister geeft aan dat grond en woningbouw maatschappelijke vraagstukken zijn, die met zorg dienen te worden aangepakt. “Ik ga in ieder geval voor transparantie.” Hij wil zich richten op alle gebieden die onder het ministerie vallen. “Ruimtelijke ordening krijgt ook mijn aandacht.” Sastroredjo zegt dat hij nu al door benadeelden wordt aangesproken.

De KTPI’er is geboren in Coronie (Soembordjo) en komt uit een gezin van dertien kinderen. Hij is de jongste. Zijn jeugd was een periode van hard knokken, waarbij het gemis van moederliefde hem parten speelde. Zijn moeder overleed toen hij nog een puber was. Als enige geslaagde van de basisschool in het district moets hij als voorbeeld dienen voor zijn leeftijdsgenoten en kwam naar Paramaribo voor verdere studie. Aan de Anton de Kom Universiteit studeerde hij sociologie met als specialisatie: Onderzoek, Organisatie en Management.

Momenteel is hij werkzaam als ambtenaar. Hij is inspecteur op het ministerie van Binnenlandse zaken en is ook verbonden aan de Fiso (Functie informatie systeem overheid) Helpdesk. Ook is maakt hij deel uit van het Stichting Wetenschappelijke Informatie als onderzoeker en heeft jarenlang zijn sociale ondersteuning gegeven aan Stichting Sahara in Nickerie. In Coronie, waar hij als coördinator van Stichting Sahara optrad, was hij de drager van een woningbouwproject en heeft hij een naai-en stik cursus voor vrouwen helpen opzetten.

Sastroredjo is lid van het wetenschappelijk bureau van de KTPI. Toen hij gevraagd werd de functie van minister te bekleden heeft hij eerst met zijn vrouw overleg gepleegd. Na een dag van nadenken heeft hij ingestemd. “Ik zie het als een uitdaging. Veertig jaar is de ouderdom van de jeugd en het beste moment om uitdagingen aan te gaan”, zegt Sastroredjo. Hij zegt te weten wat het volk precies nodig heeft. Die informatie haalt hij uit de onderzoeken die hij al jaren doet. Sastroredjo zegt dat de komende regering een moeilijk periode tegemoet gaat.

Volgens hem zou dat elke regering die in deze zou aantreden overkomen omdat de verdragsmiddelen zijn opgeraakt, de inkomsten uit de bauxietsector verminderd zijn en de invoering van Fiso 2 voor de deur staat. “Ik vind dit echt kwaadaardig van de huidige regering om ondanks alle kritieken Fiso toch door te voeren. Als medewerker op Binnenlandse Zaken heb ik vaker op gewezen dat invoeren van Fiso een nekslag zal zijn. En dit zeg ik niet om de huidige machthebbers en natrap te geven maar ook buitenlandse instellingen hebben ervoor gewaarschuwd.”

Sastroredjo heeft ook een Javaanse naam, Soeheng, dat betekent zegen. Hij is Moslim van geloof. Hij woont samen en heeft vier kinderen: drie zonen en een dochter, in de leeftijd van zeven tot vijftien jaar. Zijn hobby’s zijn voetballen en dammen. Ook koken behoort tot een van zijn lievelingsbezigheden. “Ik maak graag iets gemakkelijks klaar, bijvoorbeeld sardien met aardappel, maar ik kan ook bamie maken en dat soort gerechten, maar saoto soep is me tot nu toe niet gelukt. Sastroredjo zegt dat hij zich helemaal aan het voorbereiden is op zijn nieuwe functie. Zo is hij bezig zijn garderobe uit te breiden maar ook treft hij geestelijke maatregelen.

(Sharon Crawford)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

08-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics