Nickerie.Net, dinsdag 10 augustus 2010


Hindostaans huwelijk: het mag wat kosten!

Voor de Surinaamse Hindostanen in Nederland is het trouwseizoen volop aan de gang. Tot eind september is er elk weekend een huwelijksfeest in Surinaamse partycentra in steden als Den Haag en Rotterdam. De nieuwste trend is dat deze huwelijken steeds meer plaatsvinden in chique hotels. De chef-koks struinen zelfs het internet af om de Indiase vegetarische gerechten te bereiden die op de dag van het huwelijk worden opgediend. Deze dag is meestal de zaterdag. Dan ontvangt de familie van de bruid de bruidegom in aanwezigheid van wederzijds genodigden. De pandit - de Hindoepriester- zegent dan het huwelijk in, gezeten onder een maroh, een modern versierde afdakje met veel Indiase religieuze afbeeldingen. Op deze avond is ook een muziekband en eten en dat voor wel zeker 300 gasten.

Uitnodigingskaarten uit India

De uitnodiging die op de deurmat valt voor zo'n Hindostaans huwelijk komt tegenwoordig uit India. Goedkoper en kleurrijker dan in Nederland mogelijk is. Een hele goedkope uitnodiging is al voor 20 eurocent kant en klaar. Maar er zijn ook hele dure, dikke en zeer kleurrijke kaarten die nauwelijks door de brievenbus kunnen. Ze kosten wel vijf euro per stuk. Pandit Vishnu Mahadew Pandey uit Rotterdam vindt het zonde van de 1000 tot 1500 euro die families aan deze kaarten uit India uitgeven:"De genodigde heeft alleen datum en plaats nodig en het tijdstip waarop het huwelijk zal worden ingezegend. Daarna wordt de kaart weggegooid. Ik ken wel mensen die de afbeeldingen van Hindoegoden afknippen en deze bij hun altaar bewaren.

Verzoekplaten

Het Surinaams-Hindostaanse huwelijk wordt ook gekenmerkt door verzoekplaten op de lokale radio, die de familie van bruid en bruidegom afzonderlijk aanvragen. Een familie geeft gemiddeld tussen de 200 en 300 euro uit aan verzoekplaten die 10 tot 12 euro per verzoeknummer kosten, zegt Kries Bandhoe, secretaris van Radio AmroFM, een grote Hindostaanse zender in Rotterdam. Maar hij heeft ook een familie gehad die 2500 euro spendeerde aan verzoekplaten met 250 nummers. Die moest hij over de maand verspreiden. Worden we er rijk van? Niet echt. Het is in tegendeel veel werk, want je moet de juiste nummers uitzoeken die passen bij de persoon die aanvraagt, je moet presentatoren hebben die de namen van de aanvragers goed kunnen uitspreken; nee ik verdien liever mijn geld met gesponsorde programma's.

Van feestzaal naar hotel

Hindostanen geven steeds meer geld uit aan het huwelijk van hun zoon of dochter. Het mag tegenwoordig wat kosten signaleert pandit Vishnu. "Mensen nemen vaak een lening bij familie of bij de bank, of ze nemen een extra hypotheek op hun huis. Het is voornamelijk uiterlijke vertoon, want de buurman heeft het vegetarisch eten zelf gekookt, dan nemen wij een cateraar. Zo wordt alles vrij duur. En als je het heel sjiek wil aanpakken dan kan je het feest in een hotel geven. Dat is wel vrij duur, 50.000 tot 75.000 euro voor een dag. Ik heb een huwelijk ingezegend in een hotel met tussen de 20 tot 50 mensen die in drie zalen aan het serveren waren. Ik had het nog nooit gezien.

Rijke pandit?

De indruk dat door de toegenomen budgetten om een Hindoe huwelijk te bekostigen, ook de pandit een graantje meepikt, zeker als de man elke week een huwelijk moet verrichten, is helaas niet juist. "Wij krijgen geen vooraf afgesproken honorarium. De mensen geven ons een gift. Na afloop van het huwelijk krijg ik wat rijst, aardappelen en uien en een gift van gemiddeld 50 tot 75 euro. Of dit voldoende is? Ja, kijk als je 100 euro aan brandstofkosten heb om naar Groningen te gaan voor een huwelijksinzegening, dan is 50 euro wel weinig. Een huwelijksambtenaar kost op de duurste tijden zeker 1200 euro voor een kwartier. Ik ben zeker drie tot vier uur bezig. Dan denk je, als we deze aarde verlaten gaan we dit allemaal meenemen?", antwoordt de pandit diplomatiek.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

10-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics