Nickerie.Net, dinsdag 10 augustus 2010


Suriname wil ‘fair trade’ label voor rijst

Paramaribo - Suriname en Guyana willen dat hun rijst het label fair trade krijgt. Dit omdat er dan een minimale prijsgarantie is voor de rijst die geëxporteerd wordt naar Europa. Onderzoeker Sieuwnath Naipaul van de Anton de Kom Universiteit is initiatiefnemer van het onderzoek naar de fair trade-status.

Onderzoeker Sieuwnath Naipaul van de Anton de Kom Universiteit

Naipaul zegt dat fair trade de boeren helpt een betere prijs te krijgen voor hun producten, zodat ze die zorg niet meer hebben. “Als de boeren voor hun rijst een bepaalde minimumprijs ontvangen, dan betekent dit dat ze gegarandeerd hun kosten eruit kunnen halen wanneer ze de producten afleveren.”

Dit label betekent echter wel dat de consument meer moet gaan betalen voor de rijst. Maar de consument krijgt ook een aantal garanties. “De garanties zijn onder meer dat het product tot stand is gekomen zonder kinderarbeid, zonder verboden middelen en milieuvriendelijk is geproduceerd.”

De boerenorganisaties in Suriname staan positief tegenover deze ontwikkeling, want er zijn ook een aantal voordelen voor hen. “Eén van de voordelen is dat de boerengemeenschap een soort sociale premie krijgen voor elke ton rijst die zij produceert en dat bedrag wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld de bouw van scholen.”

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een plan en ledenlijst. Naipaul denkt dat het nog twee jaar zal duren voordat Suriname zo ver is.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

10-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics