Nickerie.Net, donderdag 12 augustus 2010


Bouterse wil nieuw onderzoek naar decembermoorden met een eigen commissie

Paramaribo - Er komt een nieuwe waarheidscommissie die onderzoek moet doen naar de decembermoorden in Suriname. De waarheidscommissie wordt ingesteld door de nieuwe Surinaamse regering onder leiding van Desi Bouterse, die vandaag de eed aflegt als nieuwe president. Dat zegt de nieuwe chef kabinet van president Bouterse, diplomaat Harvey Naarendorp, in een interview met NRC Handelsblad. Op 8 december 1982 werden tijdens het bewind van de militaire bevelhebber Desi Bouterse vijftien politieke tegenstanders vermoord. In 2007 is voor de krijgsraad in Paramaribo een slepende strafzaak begonnen tegen Bouterse die ervan wordt opdracht te hebben gegeven voor de moorden.

Groots feest Suriname maakt zich op voor een groots feest, schrijft onze redacteur Marcel Haenen vanuit Paramaribo. Maar buitenlandse staatshoofden zijn daarbij niet aanwezig. Zelfs Hugo Chávez van Venezuela heeft zich met een smoesje afgemeld. Lees het volledige verhaal vandaag in nrc.next of NRC Handelsblad. Vanaf 15 uur ook beschikbaar voor (web)-abonnees in de digitale editie.

„Een strafzaak kan nooit verzoening krijgen. Onderzoek van een waarheidscommissie kan wel duidelijkheid verschaffen’’, zegt Naarendorp. Er komt volgens hem ook een staatscommissie die „gaat onderzoeken wat er in Suriname in de jaren tachtig allemaal is gebeurd.’’

De nieuwe regering zal de strafzaak niet stoppen. „Dat kunnen we niet vanwege de scheiding der machten”, aldus Naarendorp.

De vertrekkende minister van justitie Santokhi zegt bang te zijn dat Bouterse gaat beknibbelen „aan de infrastructuur van het strafproces, zoals de strikte veiligheidsmaatregelen.” Zo zou het proces alsnog worden gesaboteerd. Morgen zou in de strafzaak een schouw gebeuren op de moordplek Fort Zeelandia. Dat is uitgesteld omdat de aanklager zich ziek meldde.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NRC

12-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics