Nickerie.Net, maandag 16 augustus 2010


Na halve eeuw op zoek naar familie in Nickerie
Geplaatst: 16/08/2010

Paramaribo - Hij was amper 12 jaar toen de pleegvader van de uit IndonesiŽ afkomstige Sarmoedjie het definitief besluit nam om terug te keren naar het land van afkomst. De nu 67-jarige Samoedjie zegt zich goed te kunnen herinneren dat hij de Spangenbergschool heeft bezocht. Hij zegt altijd de drang te hebben gehad om richting Suriname te komen om zijn familieleden die hier achter zijn gebleven te bezoeken. Het was niet makkelijk. Het heeft 56 jaren geduurd om weer op Surinaamse bodem te vertoeven. Hij heeft de wens om ook de rustplaatsen te bezoeken van zijn overleden broers en zusters.

De 60-plusser kan zich nog zaken goed voor de geest halen. Zo herkent hij nog tal van belangrijke plaatsen in het district, waaronder de werkplaats van de dc. Hij heeft de Nederlandse taal en het Javaans ook niet verleerd. Toen Sarmoedjie samen met zijn pleegvader en moeder vertrok, liet hij 9 broers en zusters achter in het district. Hij ontmoette zijn 79-jarige zus Amatno Marnie, waar de emoties hoog opliepen.

Sarmoedjie zal tegen eind van dit jaar zich voor langere tijd voegen bij zijn familieleden, waarvan hij het overgrote deel niet kent. Aanstaande dinsdag koerst hij weer richting IndonesiŽ. Het jaartal 1954 is Sarmoedjie goed bijgebleven, daar hij in dat jaar op 4 januari samen met driehonderd gezinnen weer met de boot uit Suriname vertrok om zich te vestigen in IndonesiŽ.

Danny Jibodh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

16-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics