Nickerie.Net, maandag 16 augustus 2010


Nickerie wederom landelijke trendsetter GLO

Nickerie - Het district Nickerie is al vijf jaren lang de trendsetter als het gaat het slagingspercentage van de GLO-toets. Met 73.7 procent staat Nickerie in geheel Suriname op nummer één. Landelijk staat het slagingspercentage op 63.1 procent. Nickerie heeft tien procent hoger gescoord. Met 27.8% heeft Sipaliwini het laagste slagingspercentage.

Onderwijsinspecteur Roy Katisa van Nickerie zegt dat het streven is om altijd het maximale uit de toets te halen. De onderwijsinspecteur vindt dat leerlingen beter moeten presteren en betere schoolmiddelen aangeboden moeten worden. Ook de inzet van de leerkrachten is erg belangrijk. Hij evalueert het toetsresultaat.

Sommige scholen hebben geweldige rapportcijfers, maar het toetsresultaat is gering. “Dan hapert er iets aan. De schoolcijfers en de toetscijfers mogen geen grote verschillen hebben. Weer heb je scholen die zelfs hoger op de toets scoren en andere blijven hun gelijk. Dit houdt in dat het niveau van de school goed is”, aldus Katisa.

De onderwijsinspecteur wil een nieuw project starten. Hij wil de leerlingen van de diverse GLO- scholen vier jaren lang op de muloscholen volgen. Aan de hand van de prestaties van de scholieren kan na gegaan worden hoe leerlingen van een bepaalde basisschool presteren. Deze scholen zouden dan beloond kunnen worden, waardoor ook andere scholen zich beter gaan inzetten.

Landelijk hebben 10.779 leerlingen deelgenomen aan de toets. Dit is een stijging van 7.6 procent in vergelijking met het vorige jaar. Voor mulo slaagden 63.1 procent, 64.6 procent kan naar het Lager Technisch Onderwijs en 12.5 procent is geslaagd voor LBGO. Ongeveer 37 procent is niet geslaagd voor mulo en 17.4 procent moet de zesde klas overdoen.

(Wanita Ramnath)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

16-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics