Nickerie.Net, donderdag 19 augustus 2010


'Leefstijl speelt rol bij kankervorming'

Amsterdam - Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders worden het vaakst opgenomen in het ziekenhuis met kanker. Daarna komen de autochtonen en de Surinamers. De Marokkanen worden het minst van alle groepen opgenomen met kanker. Een factor die een rol speelt bij de kankervorming: leefstijl. Dat zegt hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, Ivan Wolffers, van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. "In dit verband lijken leefstijlfactoren een grote rol te spelen. De voeding, de vele beweging die met name de eerste generatie die in Marokko is opgevoed heeft gehad. Daardoor liggen de cijferes van Marokkanen waarschijnlijk een stuk lager."

Het is niet makkelijk te verklaren waarom juist de Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders het vaakst worden opgenomen met kanker. "Een van de belangrijke factoren is ook erfelijkheid. Mensen met een Afrikaanse achtergrond ten zuiden van de Sahara - en die vind je veel in Suriname en de Antillen - hebben een grotere erfelijkheid voor prostaatkanker."

Voeding en beweging Daarnaast zie je, volgens de hoogleraar, bij Hindostaanse Surinamers dat een hoge bloeddruk harder aangrijpt. "En dat is een belangrijke risicofactor." Bij kanker en hart- en bloedvaatziekten wordt een aantal processen verstoord, en dat heeft volgens Wolffers te maken met hoe we eten en of we wel voldoende bewegen.

"Bieden wij ons lichaam calorierijke maar voedingsarme voeding aan, of juist andersom? Het westerse voedingspatroon is erg gebaseerd op dierlijke vetten en die zijn verzadigd en dus schadelijk. Dat is een belangrijke factor." Vezelrijke voeding is een aanrader om kanker te voorkomen, meent de hoogleraar. "Volkoren producten, noten, bonen."

Niet op alle factoren is invloed uit te oefenen. "Hoe jonger je een eerste kind krijgt, hoe minder kans op borstkanker later." Toch kunnen mensen aan de factoren voeding en beweging wel degelijk zelf wat doen, aldus Wolffers.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

19-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics