Nickerie.Net, maandag 23 augustus 2010


Eerste oogst Middenstandspolder onder miserabele toestand binnengehaald

Nickerie -  De eerste oogst voor dit seizoen is in de Middenstandspolder al binnen. De dammen die naar de rijstvelden leiden, zijn bijna onbegaanbaar. De afgeoogste padie moet, kilometers ver, met de tractor getransporteerd worden. Op de zandweg worden de korrels met de emmer overgegoten in de bakken van pick-ups. De natte padie wordt vervoerd naar de verschillende pelmolens.

Matapersad Podai heeft tien hectare ingezaaid. Hij is de eerste persoon in dit gebied die al ruim zeven hectare heeft geoogst. “De opbrengst is laag. Ik heb 40 tot 45 balen per hectare afgeoogst. Door de schaarste aan ureum kon ik mijn aanplant niet op tijd bemesten. Hierdoor is de opbrengst erg laag”, aldus Podai. De landbouwer verkoopt zijn padie voor SRD 35 per baal. Podai merkt op dat er voorlopig een open prijs wordt gehanteerd. De pelmolenaars kopen alvast op voor SRD 35 per baal natte padie op. Indien de padieprijs zal stijgen dan kunnen de boeren het verschil weer krijgen.

Jamnapersad Ramjiawan heeft samen met Goeroedath Parmessar 66 hectare ingezaaid. Na vijf dagen heeft hij zes hectare kunnen afoogsten. “Door de aanhoudende regen zal ik ruim twintig dagen bezig zijn met de oogst. De rijstarealen hebben water. Hierdoor is de bodem zacht, waardoor de planten met korrels omvallen. De combine kan deze niet oogsten”, vertelt Ramjiawan. Hij zegt dat hij een opbrengst van 45 tot 50 balen per hectare heeft. Ramjiawan maakt extra onkosten van SRD 10 per baal om zijn padie te kunnen afvoeren. De boeren hopen dat het enkele dagen droog weer zal zijn, waardoor het oogsten iets makkelijker zal gaan.

(Wanita Ramnath)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

23-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics