Nickerie.Net, maandag 23 augustus 2010


Landbouwer rekent op schadevergoeding

Nickerie - Grootlandbouwer Carlo van Brussel rekent op een schadevergoeding van de overheid. Hij heeft al brieven gericht aan de vicepresident, de ministers van Openbare Werken (OW) en Landbouw Veeteelt en Visserij. Wordt de boer niet vergoed dan zal hij een zaak aanhangig maken tegen de staat. Hij vindt dat de schade door nalatigheid van OW, afdeling Nickerie, is ontstaan. De schade kan tot twee miljoen SRD oplopen.

Van Brussel merkt op dat de schade vergoed moet worden, omdat het niet door zijn schuld is ontstaan. “De overheid is in deze de schuldige. Ze heeft haar werk niet naar behoren uitgevoerd, met alle consequenties van dien”, aldus Van Brussel. Grote delen van de rijstarealen van de grootlandbouwer liggen nu blank. De boer zegt dat de waterstand blijft stijgen, waardoor er steeds meer water zijn rijstarealen binnenstroomt. 103 hectare van zijn gewas dat geoogst moest worden, staat blank. Van Brussel ziet zijn totale aanplant van 540 hectare verloren gaan, omdat de dambreuken nog niet hersteld zijn.

De landbouwer zegt dat de graafmachine al bezig is om een van de dambreuken te herstellen. Daarna zal de tweede dambreuk hersteld worden. “Ik betwijfel echt of de aannemer de grote dambreuk van ongeveer 12 meters zal kunnen herstellen. De waterdruk is enorm groot. Zolang deze niet hersteld is, zijn we niet veilig. Ook andere boeren ondervinden nu schade aan hun gewas, omdat het water zich steeds meer verplaatst”, aldus Van Brussel. Hij zegt dat hij al drie weken terug gealarmeerd had over de situatie. Toen heeft, volgens de landbouwer, OW geen gehoor aan gegeven.

Van Brussel merkt op dat rijstboeren de enige boeren op de wereld zijn die geen vaste prijs voor hun gewas hebben. Daarnaast werkt de rijstsector niet motiverend naar de landbouwers toe. De landbouwer overweegt om te stoppen met de rijstteelt voor het komend seizoen.

(Wanita Ramnath)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

23-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics