Nickerie.Net, maandag 30 augustus 2010


Breuk lekbeteugelingsdam voor zeker 85 procent gedicht
Geplaatst: 30/08/2010

Nickerie - Wat als een onbegonnen klus eruit zag, lijkt nu een job te zijn die bijna afgerond is. De dambreuken die vanwege de zware waterdruk waren ontstaan aan de lekbeteugelingsdam die de grens vormt tussen Nannizwamp en een groot stuk landbouwgebied zijn nagenoeg gedicht. Gelet op de geleverde werkzaamheden door de aannemer kan gesteld worden dat de lekkages voor zeker 85% reeds gedicht zijn. Hierdoor is verdere schade aan een groot deel van de padieaanplant bespaard van verdere calamiteiten. Een team van circa tien man verzetten al dagen in regen en zon het zware werk. Gelet op de enorme waterdruk waarbij er zelf op momenten draaikolken ontstaan, wordt drijvend gras gebruikt om nog veilig te kunnen werken. Twee dambreuken zijn reeds in orde gemaakt, terwijl ook twee beginnende dambreuken onderweg naar de grootste breuk aangepakt zijn.

Stille getuigen in de directe omgeving geven aan dat het water enigszins een daling vertoont. Er wordt verder zwaar getwijfeld dat de dam over haar hele lengte op gezette tijden wordt geÔnspecteerd. Er zijn geen tekenen waargenomen op de lekbeteugelingsdam als zouden mensen zich in het gebied hebben begeven. Het is ook moeilijk te varen in het gebied richting het Maratakkagebied. Over ettelijke kilometers is zware begroeiing waar te nemen. Gelet op de damstructuur wordt gesuggereerd dat de dam ook verderop zou zijn gesprongen daar het water een bepaalde stroming in oostelijke richting vertoont.

Gedurende de werkzaamheden begeven personeel van zowel OW als LVV zich frequent naar het gebied. Op diverse plaatsen vertoont de dam nog altijd zwakke plekken en het is niet uitgesloten dat er zich wederom calamiteiten kunnen voltrekken. De aannemer werkt met baggermateriaal dat hij uit de directe omgeving graaft om de dambreuken te dichten.

Danny Jibodh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics