Nickerie.Net, zaterdag 28 augustus 2010


Grote breuk Lekbeteugelingsdam nog niet hersteld

Nickerie - De grote breuk in de lekbeteugelingsdam is nog niet hersteld. Twee kleinere breuken zijn al gedicht. Het water stroomt nog steeds de rijstarealen binnen. De schade aan het gewas in het gebied blijft toenemen. De aannemer is nog steeds bezig te werken aan de grote breuk.

De aannemer is nog bezig om de grote dambreuk te herstellen. Om het water tegen te houden is er drijfgras geplaatst. Hierdoor kunnen er balken ingeslagen worden en de waterdruk verminderd worden.

Grootlandbouwer Carlo van Brussel zegt dat zijn oogstrijpe padie aan het verrotten is. “De grote breuk is erg moeilijk te dichten, omdat de waterdruk enorm groot is. De aannemer is wel bezig, maar het is een groot karwei. Bovendien moet de dam professioneel aangepakt worden. Zoals het nu eruit ziet, zal de dam binnen de kortste keren weer stuk gaan”, aldus de grootlandbouwer.

Van Brussel vindt het erg dat autoriteiten aangegeven hebben dat de dambreuken hersteld zijn, terwijl dat nog niet het geval. Een groot deel van het gewas heeft nog steeds te veel water. “De plantjes staan in bloei en door het overtollige water zal de opbrengst veel minder zijn. Dit is een groot verlies”, zegt Van Brussel.

De manier waarop de breuken gedicht worden, baart de grootlandbouwer zorgen. Van Brussel vindt dat er nu al lekkages zijn ontstaan. Verder gelooft hij niet dat de dam met opzet doorgestoken was. “De breuk is op dezelfde plek ontstaan, waar er enkele jaren terug al een breuk was. Er wordt allerlei rommel gebruikt om de breuken te dichten. Na een tijd krijg je heel wat verzakkingen en er ontstaan scheuren. Niemand zal met een schop een breuk laten ontstaan. Dat gaat niet zo bij een kleidam”, zegt Van Brussel die al 30 jaren in de rijstsector zit.

De landbouwer heeft zijn bedrijfsjurist ingeschakeld om een schadevergoeding op te eisen. Hij stelt het ministerie van Openbare Werken afdeling Nickerie hiervoor aansprakelijk, omdat deze afdeling belast is met onderhoud en controle van de dam.

(Wanita Ramnath)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

28-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics