Nickerie.Net, woensdag 22 september 2010


Zware regenval stagneert oogst

Beta Debidien, 22/09/2010

NIEUW-NICKERIE - De zware regenval van de afgelopen dagen heeft de oogst van padie gestagneerd.Door het natte weer stonden alle oogstmachines stil op de rijstvelden. Ook de afvoer van de geoogste padie kwam in gedrang, omdat de meeste kleiwegen onbegaanbaar werden voor de vrachtwagens. De meeste landbouwgebieden zowel in de Oostelijke- als in de Westelijkepolders zijn te bereiken via de kleiwegen en zijn in natte seizoenen moeilijk begaanbaar. Het regenwater heeft ook nadelige gevolgen gehad op de rijstvelden die niet optimaal drooggelegd konden worden.

Vanwege het slechte weer en de hevige neerslag kunnen machines niet optimaal worden ingezet in de rijstvelden.-. (dWT foto / Beta Debidien)

"Wanneer het water te lang blijft liggen op de arealen, worden de laaggelegen delen zacht en drassig waardoor de zware oogstmachines er niet door kunnen . In de meeste gevallen ontstaan er diepe combinesporen" zegt landbouwer Rakesh Soekhoe. De rijstboer hoopt dat de regens niet blijven aanhouden en het weer snel verandert, zodat hij zijn oogst veilig kan binnenhalen. "Anders hebben wij een groot probleem waarbij het zelfde verhaal van de voorgaande oogstperioden zich gaat herhalen, wat wij helemaal niet wensen", aldus Soekhoe.

Volgens hem vrezen boeren dat zij vanwege de situatie hun arealen niet voor honderd procent kunnen oogsten, waardoor de opbrengsten ook minder zullen zijn. Landbouwers in Wageningen hebben dit probleem ook ondervonden. Machinehouders die bezig waren met het herstel van de polderwegen, waren genoodzaakt hun werkzaamheden stop te zetten. Vanwege de aanhoudende regens zijn de gaten op de kleiwegen weer gevuld met water. Adjai Seetal, landbouwer tevens secretaris van de boerenorganisatie de Progressieve Boeren van Wageningen, zegt dat de situatie niet alarmerend is en hoop dat het binnen enkele dagen zal normaliseren. De oogst bevindt zich momenteel in de piekperiode. Vanwege het slechte weer en de hevige neerslag konden de machines gistermiddag ook niet ingezet worden.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

22-09-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics