Nickerie.Net, woensdag 29 september 2010


Romeo Hoost: ‘Bouterse kon zich alleen in New York bewegen’

Eric Mahabier, 28/09/2010

DEN HAAG - President Desi Bouterse kon zich niet vrijelijk in de Verenigde Staten van Amerika (VSA) bewegen. Het Surinaams staatshoofd mocht slechts in New York blijven en had van de VSA geen toestemming zich elders in het land te begeven. Dit zegt Romeo Hoost van het ‘Comite Geen moordenaar als president’. Hoost zegt een brief aan de Verenigde Naties (VN) te hebben geschreven om Bouterse niet tot de Algemene Vergadering toe te laten.

“Men heeft ons duidelijk gemaakt dat ze Bouterse in New York niet kunnen arresteren, omdat hij daar op een VN-bijeenkomst is”. Hoost wil niet aangeven wie ‘men’ is. Aanvankelijk zou ook een brief naar de VSA gaan om Bouterse tijdens zijn verblijf in het land te arresteren. Deze brief is echter niet meer de deur uitgegaan omdat tijdens een “lobby met de Amerikanen” het aan het comité duidelijk is gemaakt dat Bouterse in New York niet gearresteerd kan worden. “De Amerikanen hebben ons duidelijk gemaakt dat Bouterse alleen in New York en nergens anders mag. We zijn dat goed nagegaan en de brief zou dus overbodig zijn”, zegt Hoost. Tijdens het lobbywerk is volgens Hoost duidelijk naar voren gekomen dat de Amerikanen Bouterse verantwoordelijk stellen voor de Decembermoorden.

Hoost wil niet aangeven wie met Amerikanen wordt bedoeld en als het lobbywerk met regeringsautoriteiten is verricht. “De Amerikanen hebben ons gewezen op het feit dat ze verplicht zijn Bouterse tot de VN-vergadering toe te laten. Maar als hij buiten New York zou gaan dan zou hij een probleem hebben,” zegt Hoost. “In Miami wonen er ook Surinamers, waarom is Bouterse ook niet daar gegaan om ze te ontmoeten?” vraagt Hoost zich verder af. “Waarom blijft Bouterse niet een paar dagen langer in New York. Dan zou hij wel zien wat mag en wat niet. We hebben doorlopend lobbywerk met de Amerikanen en we zijn nog niet klaar met die strijd,” zegt Hoost.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

29-09-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics