Nickerie.Net, donderdag 07 oktober 2010


Roep om marketinginstantie rijstsector

Geplaatst: 07/10/2010

Paramaribo -  Padieboeren die reeds hebben afgeoogst in Nickerie, bereiden zich voor op de komende inzaaiperiode die begin november van start gaat. Intussen heeft de padieoogst haar piekperiode gepasseerd waarbij zeker 80% van de oogst al is binnengehaald. Zoals bekend zullen de late inzaaiers dan ook wat later afoogsten. Vanuit de SPBA wordt er naarstig gewerkt om de organisatie sterker te maken. Dit zegt Harrinanan Oemraw die dagelijks met het veld in contact staat.

Tijdens gesprekken met boeren, hebben zij aan de SPBA-topman het verzoek gedaan dat de regering heel gauw een marketinginstantie voor rijst en rijstproducten in het leven roept. Volgens Oemraw is een marketinginstantie echt nodig om gesprekken te voeren met vooral buitenlandse afzetmarkten. Oemraw verwees naar de overeenkomst die de regering van Guyana heeft gesloten met de Venezolaanse overheid.

Goede marketing zal zeker zorgen dat er betere prijzen komen en dat afzet gegarandeerd is. De monopolie van enkele grote rijstbonzen zal hiermee doorbroken worden. De SPBA-topman zei verder dat een betere prijs nog meer productie zal stimuleren en meer zal kunnen bijdragen aan het inkomen van de Staat Suriname. Hij benadrukte dat wanneer de sector positieve veranderingen doormaakt en er bestaanszekerheid heerst, meer jongeren zich gaan inzetten in de landbouwsector, die nu sterk aan het vergrijzen is omdat haast niemand in deze sector wil gaan arbeiden.

Naar zeggen van Oemraw kan de door de president aangewezen coördinator voor de rijstsector, Badrisein Sital, rustig werken aan de inwerkingstelling van het productschap.

Voor wat betreft de inzaai die straks start, liet Oemraw weten dat indien de weersgoden meewerken, de kans bestaat dat boeren bij de 30.000 hectare zouden kunnen halen, omdat zij de droge grondbewerking uitgebreid kunnen doen. Er zijn vanuit de SPBA gesprekken gaande met een leverancier van landbouwmachines om deze te kunnen leasen. Tot zover zijn er nog geen concrete werkafspraken gemaakt. Oemraw doet ook een beroep op Badrisein Sital om samen met de SPBA te komen tot een goede samenwerking en gezamenlijk de doelen te realiseren die de sector een betere toekomst en zekerheid geven.

Danny Jibodh
 

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

06-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics