Nickerie.Net, zaterdag 09 oktober 2010


Boeren kunnen meer productie halen met Adron-lijnen

Geplaatst: 09/10/2010

Nickerie -  Padieboeren moeten zeker letten op diverse factoren willen zij meer opbrengsten zien aan het einde van de rit. Zo moeten zeker letten op o.a. de toestand van hun areaal, de potentie van het ras dat zij kweken, maar ook de manier van verzorging van het gewas dient behoorlijk ter hand te worden genomen. Vanuit het Adron is gebleken dat boeren met de Adron-lijnen zeker 8 ton per hectare kunnen produceren. Echter is het ook zo dat de helft van de rijstvelden niet egaal genoeg is, hetgeen een van de vereisten is bij padieproductie. Gebleken is dat onderhoud van de rijstvelden in de gebieden Henarpolder, Hamptoncourt, Europolder en andere polders te wensen overlaat.

Vanuit het Adron is met zekerheid aangegeven dat men met de Adron-lijnen zeker in staat is dichtbij de 8 ton per hectare te halen. Wel is het zo dat indien bij een lagere opbrengst, de oorzaken gezocht dienen te worden in de slechte toestand van de arealen en de monitoring van het hele proces. Ook de weersomstandigheden kunnen de productie behoorlijk beÔnvloeden. Het Adron blijft een adviserende rol spelen om boeren te voorzien van de juiste informatie om zodoende meer productie te halen. Het instituut is voorstaander van dat er goed zaaizaad wordt gebruikt en dat de rijstarealen ook goed geŽgaliseerd worden.

Door het Adron is verder aangegeven dat boeren het liefst in de periodes november-december en mei-juni moeten inzaaien ter voorkoming van problemen. Adron-directeur Lekhram Soerdjan gaat door met intensieve voorlichting aan padieproducenten. Recentelijk heeft een delegatie uit Suriname zelf mogen meemaken hoe intensief het buurland Guyana bezig is met het verspreiden van informatie naar de boeren toe. Dit levert op den duur zeker meer productie op. Vaak genoeg vergeten padieboeren dat er zich elke dag ontwikkelingen voordoen binnen de sector en daarbuiten.


Danny Jibodh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

06-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics