Nickerie.Net, zondag 24 oktober 2010


Nickerie tien counselors rijker

Nickerie - Het district is tien counselors op HBO-niveau rijker geworden. Donderdagavond vond de uitreiking van de diploma’s in het Decentralisatiegebouw plaats. Dertien cursisten hebben hun diploma in ontvangst mogen nemen. Ze hebben de opleiding tot psychosociaal counselor in de geestelijke gezondheid in twee en een half jaar succesvol afgerond. Drie deelnemers komen uit het district Coronie. Zij worden de eerste counselors in dat district, terwijl het voor Nickerie de tweede lichting is. Nickerie heeft nu 24 counselors.

Laksmienarain Doebay, enige heer tussen de 13 counselors.

Laksmienarain Doebay, die voorgedragen is tot districtscommissaris van Nickerie, was de enige heer in de groep. Hij zegt dat er weinig aandacht besteed wordt aan geestelijke gezondheidszorg. Hij heeft de opleiding als bijzonder leerrijk ervaren. Doebay hoopt dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling de accreditatie van de diploma’s in orde kan maken en dat counselors beter gewaardeerd worden. Ondanks de bijzondere inzet wordt deze groep niet voor het werk beloond. Alle counselors zijn het ermee eens dat de noden hoog zijn en dat counseling veel tijd en aandacht vergt.

Tobi Graafsma, hoofddocent, zegt dat Nickerie en nu ook Coronie de enige districten zijn die op alle VOJ- en VOS- scholen een counselor ter beschikking hebben. De groep is verplicht om zich na te scholen. Hiermee wordt er al in december gestart. De counselors zijn verplicht een aantal uren te maken, anders mogen ze het beroep niet uitoefenen. Graafsma merkt op dat geestelijke gezondheid erg belangrijk is en dat dit niet te onderschatten is. Wanneer de arts niets kan vinden voor de lichamelijke klachten, kunnen counselors meestal toch hulp bieden op geestelijk vlak.

Onderwijsinspecteur Roy Katisa vertegenwoordigde de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Hij vindt het belangrijk dat scholieren goed begeleid worden op school, zodat de schoolprestaties niet eronder leiden. Hij merkt op dat de counselors het werk met liefde doen en daarmee veel bereiken bij de scholieren. Volgens Katisa kunnen getraumatiseerde scholieren zich niet concentreren tijdens de lessen en vallen meestal hun medescholieren lastig. Vaak zijn deze situaties moeilijk te begrijpen door de leerkrachten, maar de counselors hebben wel een oplossing hiervoor. Hij hoopt dat er op langere termijn alle basisscholen in het district voorzien kunnen worden van een counselor.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics