Nickerie.Net, zondag 24 oktober 2010


PL-minister Jong Tjien Fa gaf 520 hectare domeingrond aan Karaya’s

Geplaatst: 23/10/2010

Nickerie - Stel je eens voor dat 6 familieleden die dezelfde naam dragen, binnen drie maanden 5,2 miljoen vierkante meter grond krijgen. Dat zijn uitgerekend ruim 656 voetbalvelden van 100 bij 80 meter. De vorige minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Michael Jong Tjien Fa, gaf op 5 verschillende dagen 520 hectare uit aan Surinamers die uitsluitend de naam Karaya dragen. Deze bewindsman zei steeds dat er een grote achterstand is wat grondaanvragen betreft.

Op de NSS-site zegt Karaya dat hij de afgelopen 5 jaren ruim 4000 beschikkingen in Nickerie heeft uitgedeeld. Naar zijn mening heeft ook de familie recht op grond. Hij legde aan dat nieuwsmedium uit dat er slechts 7 beschikkingen zijn uitgegeven aan de Karaya’s. Hiervan staan er 2 op zijn naam.

Maar uit officiële stukken, waarop DBS de hand heeft weten te leggen, blijkt dat Karaya de pers voorliegt. Hij kreeg niet 2, maar 4 beschikkingen op zijn naam. In totaal meer dan 80 hectare. Als we clusteren, valt het op dat de ex-bewindsman Jong Tjien Fa de Karaya’s binnen enkele dagen tot grootgrondbezitters maakte. Op 8 juni gaf de bewindsman 50,36 hectare grond aan de Karaya’s. Twee dagen later zou hij zichzelf overtreffen. De Karaya’s zouden dan 164,49 hectare in hun bezit krijgen. Jong Tjien Fa rustte even uit. Maar niet voor lang, want al op 17 juni zou nog een Karaya snel en eventjes 1092,444 m˛ krijgen. Een maand later zou hij de grootste uitgave doen. Soekdew Karaya kreeg 200 hectare. Op 10 augustus zou de ex-bewindsman net onder dat bedrag duiken en ‘slechts’ 110 hectare uitgeven.

Op 16 juni kreeg NV B. Karaya 50 hectare landbouwgrond in Nickerie. Dat areaal is er niet bij opgeteld. Wie de beschikkingen goed doorneemt, ziet dat enkele zaken vreemd aandoen. Zo is alleen de RGB –directeur gehoord. De districtscommissaris, Grondinspectie en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben nooit hun advies uitgebracht. Op de beschikkingen vindt u geen handtekening van de bewindsman. In feite van geen enkele functionaris. Ook een stempel van het ministerie komt niet voor. Wat verder opvalt, is dat de Hypotheekbewaarder, mr. R. Vreden, aantekent dat hij geld van de belanghebbende ontvangt, maar hij kan niet aangeven onder welk nummer dit bedrag is geboekt.


Gregory Rijssen

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /Dagblad Suriname

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics