Nickerie.Net, maandag 25 oktober 2010


Adron adviseert boeren geen hybride rijstrassen in te zaaien

Beta Debidien, 25/10/2010

NIEUW NICKERIE - Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft rijstboeren geadviseerd om geen hybride rijstrassen in te zaaien in het komend najaarsseizoen, dat begin november van start gaat. Het onderzoekscentrum is tot de conclusie gekomen dat de hybride rijstrassen minder goed presteren in Suriname.

Volgens Adron-directeur Lekhram Soerdjan ontving zijn organisatie vorig jaar van het internationaal bedrijf Bayer Crop Science zaad van zes hybride rijstrassen om uit te testen. "Dit hebben we gedaan van eind december 2009 tot midden mei 2010. We hebben de proef zelfs tot twee keer toe ingezet, namelijk eind december 2009 en eind januari 2010. Maar in beide gevallen hebben we gezien dat de hybride rijstrassen niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd."

De proef was ook bedoeld om na te gaan of het tijdstip van zaaien enige invloed zou hebben op de prestatie van de rassen. Soerdjan geeft aan dat samen met deze rijstrassen ook de Adron-lijnen 117, 125 en 130 zijn meegezaaid om na te gaan hoe onze lijnen presteren ten opzichte van de buitenlandse hybride rijstrassen. "De buitenlandse rassen hebben teleurgesteld, omdat ten eerste de rijpe plantjes allemaal omvielen, dus zeer moeilijk om te oogsten middels een combine, en ten tweede de kwaliteit minder was dan onze lijnen."

Bij de eerste proef werd bij de hybride rijstrassen een hoge opbrengst van 8,2 ton per hectare genoteerd, terwijl de Adron 1.17 7,1 ton per hectare opleverde. Bij de tweede scoorde de Adron 117-lijn met een opbrengst van 7,6 ton per hectare veel beter dan de buitenlandse rijstrassen die niet meer dan 7,0 ton per hectare haalden. Het onderzoek heeft verder ook uitgewezen dat de opbrengst afneemt wanneer de hybride rijstrassen laat ingezaaid worden. Het kalkgehaalte van de hybriden was ook veel hoger en het pel en slijprendement veel lager dan de lijnen van Adron. "Zolang het planttype en de kwaliteit van de hybride rijstrassen niet zijn verbeterd, zullen wij onze padieboeren blijven adviseren om deze rassen niet in te zaaien", aldus Soerdjan.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics