Nickerie.Net, maandag 25 oktober 2010


Girjasing: Afschaffing businessclass reizen voor DNA

Eric Mahabier, 25/10/2010

DEN HAAG - Nieuw Front/ VHP-assembleelid Sheilindra Girjasing wil dat De Nationale Assemblee (DNA) overgaat tot flinke besparing op buitenlandse reizen. Tijdens de komende begrotingbehandeling zal hij voorstellen dat de samenstelling van buitenlandse commissies flink wordt gesaneerd. Ook zal hij opperen dat assembleeleden niet meer in de businessclass reizen maar gewoon in de economyclass.

Volgens een parlementaire regeling moeten assembleeleden voor dienstreizen in de hoogste klasse reizen. "We sturen vijf delegatieleden naar het buitenland en ik vraag me af wat het land ervan overhoudt", reageert Girjasing tegenover dWT.

De parlementariŽr wijst naar een brief van 23 augustus 2010 waarin hij het parlement vraagt de samenstelling van buitenlandse delegaties te verkleinen naar drie. De brief kwam nadat president Desi Bouterse zijn bezorgdheid had geuit over de staatsfinanciŽn. "Het parlement moet gaan bezuinigen. Waarom kunnen we niet slechts iemand van de oppositie en iemand van de coalitie naar de buitenlandse conferenties sturen. Waarom vijf?", vraagt het DNA-lid zich af. In de brief vraagt hij naar een openbare vergadering over dit onderwerp.

"Wanneer ze geen DNA-lid meer zijn lopen ze dan reisbureaus plat op zoek naar de goedkoopste tickets, al is de stoel naast het toilet. Nu het land ervoor betaalt moeten ze businessclass reizen, dat kan niet", vindt Girjasing die nog geen deel heeft uitgemaakt van een buitenlandse parlementaire delegatie. "De twee delegaties die naar Zwitserland zullen afreizen kosten het land gezamenlijk meer dan honderd duizend Surinaamse dollar", liet Girjasing ook in de brief weten. DWT publiceerde zaterdag dat de buitenlandse DNA-delegaties het land in zeven weken tijd ongeveer SRD 250.000 hebben gekost.

Mega Combinatie (MC)-fractieleider Ricardo Panka zegt uit te kijken naar het moment waarop Girjasing deze kwestie in het parlement zal aansnijden. Panka vraagt zich af hoe de Nieuw Front-fractie op de voorstellen van Girjasing zal reageren daar bij een samenstelling van slechts drie leden de oppositie buiten de boot kan vallen. Volgens Panka is gezien de verhouding in het parlement de coalitie goed voor drie vertegenwoordigers in buitenlandse delegaties. "Wij willen bovendien dat alle fracties in delegaties vertegenwoordigd zijn", benadrukt Panka.

Over het terugbrengen van tickets van assembleeleden naar economy -class valt er volgens Panka enigszins te praten. "Je kan die tickets terugbrengen naar economyclass, maar dat wil zeggen dat je dan ook de diplomatieke paspoorten van assembleeleden gaat moeten intrekken." Want het reizen van assembleeleden op diplomatieke paspoorten is gebonden aan businessclass-tickets. De MC-fractieleider benadrukt verder dat vele van de reizen via de Verenigde Staten van Amerika en Europa ondernomen worden. "En we weten dat Europa en Amerika duur zijn."

"Maar aan elke dienstreis hangt een prijskaartje", zegt Panka verder. Zowel Panka als Girjasing wijst op de noodzaak van het bijwonen van buitenlandse conferenties. "Mijn bezwaren zijn tegen de grootte van de delegaties en dat er businessclass gereisd wordt", zegt Girjasing. Panka: "We betalen contributies en inherent daaraan moeten we ook participeren aan die meetings." Ook is het van belang dat leden ervaring opdoen en meer diepgang krijgen in internationale zaken zodat ze in het parlement beter die vraagstukken kunnen benaderen. Panka geeft aan dat onlangs duidelijk naar voren is gekomen het belang waarom DNA aan buitenlandse conferenties moeten deelnemen. Voor deze zittingsperiode heeft Panka zijn eerste reis gemaakt naar GenŤve voor een vergadering van de Inter Parlementaire Unie (IPU). Suriname heeft op die meeting voordrachten gedaan om zitting te nemen in het besluitvormingsorgaan dat gaat over de bepaling van agenda's, thema's en andere zaken. "We hebben aangegeven te willen participeren in het orgaan waar het beleid uitgestippeld wordt. We hebben nooit daarin een stem gehad", zegt Panka, verwijzend naar een van de tastbare resultaten van de dienstreis.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics