Nickerie.Net, woensdag 03 november 2010


Minov grijpt in Schorsingen Lyceum II teruggedraaid

door Filia Enser, 03/11/2010

Paramaribo - Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft de schorsing van twintig studenten van Lyceum II teruggedraaid en de schoolleiding een uitbrander gegeven. Onderwijsdirecteur Ruben Soetosenojo vindt dat de directie in gebreke is gebleven door niet met het departement te overleggen, maar eigendunkelijk te besluiten zo een grote groep studenten te schorsen.

Directie en een groep van ruim twintig studenten raakten met elkaar in conflict toen bekend werd dat de groep op netwerksite Facebook beledigende opmerkingen heeft gemaakt onder een foto van de ICT-docent. Dit schoot de schoolleiding in het verkeerde keelgat en die besloot een massale schorsing op te leggen. Daarnaast zou de ‘bedenker’ van de grap van de school worden afgeschreven. Ook dit besluit is door Minov teruggedraaid. Het ministerie zal vandaag streng controleren of de directie van Lyceum II de nieuwe instructies stipt opvolgt.

Ondanks haar functie moest first lady Ingrid Bouterse-Waldring net als elke andere ouder haar beurt afwachten op de gang van het Lyceum II. De presidentsvrouwe was ontstemd over de schorsing van haar dochter en zei nog de zaak niet zo te zullen laten. Inmiddels heeft Minov alle schorsingen teruggedraaid.-dWTfoto/Annelies Verhelst .

Scholieren die een reactie plaatsten onder de ‘gewraakte foto’ moesten gisteren met hun ouders op school verschijnen. Zowel Josephine Nanhekhan als first lady Ingrid Bouterse, ouders van geschorste kinderen, vinden de straffen te zwaar. De schorsing varieert van één tot vier dagen. Leerlingen die getagd, waren zoals de dochter van bisschop Steve Meye gaan vrijuit. “Ik weet waar ik mijn zegje moet doen. Ik ben hier nog niet klaar mee”, zegt Bouterse kort na een gesprek met de onderdirecteur. Haar dochter heeft een schooldag gemist. Dit terwijl haar reactie op het Facebookonderwerp “haha, wat gemeen” was.

Tegenover journalisten verklaart een boze Bouterse het sowieso te zullen opnemen voor haar dochter, daar zij het oneens is met de maatregel. Net als andere ouders moest first lady Bouterse buiten staan, voordat zij het gesprek met de onderdirecteur aanging. Nanhekhan vindt een dagenlange schorsing niet gepast vooral met het oog op de repetitieweek die al maandag begint. “Geen les volgen kan consequenties hebben voor de rest van het schooljaar.” Hoewel zij het voorval niet goedkeurt en best wel kan begrijpen hoe de ICT-leerkracht zich voelt, vermoedt ze dat de kinderen het niet zo kwaad hebben bedoeld als is overgekomen. “Facebook is een plaats waar dagelijks mensen zich uitleven.” Het brein achter de grap was voor afschrijving voorgedragen. Dit verklaarde Lyceum II directeur Joan Doelwijt gistermiddag nog tegenover journalisten. Er zou nog deze week een ledenvergadering worden belegd.

Echter zal dit geen voortgang hebben aangezien Minov ingreep. Volgens de directeur hebben leerlingen die met ‘haha’ of ‘lol’ hebben gereageerd, meegewerkt aan het levendig houden en verspreiden van dit onderwerp. Het onderwerp is tijdens de les aangemaakt evenals de foto die met een mobiele telefoon is genomen. Met scholieren is afgesproken dat zij gedurende de les geen gebruik mogen maken van hun mobiele telefoon terwijl privégebruik van de computer verboden is. De scholieren giechelden en werden gewaarschuwd door de leerkracht in kwestie; niet wetend dat zij belachelijk werd gemaakt, beweert Doelwijt. “Dit gedrag kan niet door de beugel”.

De overweging voor schorsing van de leerlingen zou zijn genomen naar aanleiding van alle bedreigingen, beledigingen en krachttermen. Daarnaast is de aanstichter van het onderwerp opgedragen de pagina te verwijderen, maar werden de reacties juist veel erger. Nadat de foto op Starnieuws werd gepubliceerd besloot de leerkracht naar de rechter te stappen. Bovendien heeft zij aangifte gedaan bij de politie en is een procesverbaal opgemaakt. De jeugdparlementariërs Raynel Fraser en Miquel Salijo hebben directeur Doelwijt verzocht de straf te verminderen. Salijo werd volgens verklaring de kamer uitgezet toen de directeur hen vroeg zich te legitimeren. “Dat de jongeren les volgen geniet hogere prioriteit dan mijn legitimatie”, was het antwoord van Salijo. Hij moest de kamer verlaten en 115 werd ingeschakeld.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

29-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics