Nickerie.Net, dinsdag 09 november 2010


FIFA onderzoekt sportpaspoort Surinaamse voetballers

Paramaribo - De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt momenteel of het mogelijk is voetballers van Surinaamse komaf met een Nederlands paspoort voor Suriname te laten uitkomen. De Toescheidingsovereenkomst (TO) die in 1975 bij de onafhankelijkheid van Suriname met Nederland werd gesloten zou daartoe ruimte bieden. Louis Giskus, voorzitter van de Surinaamse voetbalbond (SVB), bevestigt tegenover Starnieuws dat de FIFA het dossier bestudeert. Begin dit jaar is hierover contact gelegd met de juridische afdeling van de wereldvoetbalbond. Op verzoek van de FIFA liet de SVB de volledige tekst van de TO in het Engels vertalen. Dat document is in juli aan de FIFA voorgelegd.

Giskus vertelt dat de SVB in deze kwestie wordt bijgestaan door Hamid Ahmadali, bestuurslid van de stichting Suriprofs. Ahmadali is als jurist gepromoveerd op de meervoudige nationaliteit. Giskus stelt dat de SVB op 22 oktober nog een herinneringsmail heeft gestuurd naar de FIFA: “Daar hebben we nog geen reactie op gekregen. We hopen dat er snel duidelijkheid komt. Het zou natuurlijk een geweldige stap voorwaarts zijn wanneer we spelers uit de Nederlandse profcompetities voor Suriname kunnen laten uitkomen.”

In juni vorig jaar stond tijdens het toernooi om de Parbocup namens Suriname een combinatieteam in het veld van Nederlandse profs van Surinaamse origine en spelers uit de Surinaamse hoofdklasse. Het experiment was tot stand gekomen in samenwerking met de Suriprofs en bedoeld om publiek, politiek en pers te laten zien welke mogelijkheden het zogenoemde sportpaspoort zou bieden. Suriname eindigde in het toernooi overigens als tweede na een nederlaag tegen Frans Guyana. Toch waren de meeste volgers het erover eens dat het experiment zonder meer een vervolg zou moeten krijgen.

De website NatioSuriname.blogspot.com bracht de kwestie van het sportpaspoort maandag onder de aandacht. Rayesh Gajadien, eigenaar van NatioSuriname, die al enige jaren de ontwikkelingen rond het Surinaamse elftal volgt, nam vorige week contact op met de FIFA en kreeg te horen dat het proces momenteel stroef verloopt. De FIFA bleek namelijk niet over de benodigde documenten te beschikken om een onderzoek te starten, zo meldt Gayadien: "Met de ingediende documentatie was het niet mogelijk om een grondige beoordeling van de zaak uit te voeren. Daarom heeft de FIFA contact opgenomen met de SVB en gevraagd om een gedegen petitie, evenals een reeks van documenten die moet worden aangeleverd.”

Maar tot op de dag van vandaag heeft de SVB daar niet op gereageerd, zo begreep Gayadien van de FIFA. Giskus laat desgevraagd weten dat Gayadien als persvertegenwoordiger contact heeft gezocht met het media department van de FIFA: “Daar zijn ze waarschijnlijk niet op de hoogte. De correspondentie van de SVB met de FIFA loopt via de afdeling Legal Affairs.”

foto: Surinaamse spelers en Suriprofs vorig jaar in de Amsterdam Arena bij het 10-jarig jubileum van de stichting Suriprofs

tekst Diederik Samwel

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

09-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics