Nickerie.Net, vrijdag 12 november 2010


Geen pers, nabestaanden en publiek tijdens schouw Fort Zeelandia

Paramaribo - De gerechtelijke schouw in Fort Zeelandia op 15 november in het 8 decemberstrafproces, zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De terechtzitting van dit proces wordt tijdelijk verplaatst naar Fort Zeelandia, waar op 8 december 1982 vijftien mannen werden gemarteld en gedood. Hoewel terechtzittingen openbaar zijn, is door de krijgsraad bepaald dat het Fort en omgeving maandag slechts toegankelijk zijn voor de gedagvaarde getuigen, verdachten en hun advocaten. De krijgsraad heeft volgens de wet deze bevoegdheid.

De waarnemend voorzitter van de commissie 'Beveiliging Rechterlijk Macht en Fysieke Inrichting Krijgsraad', commissaris Humphrey Tjin Liep Shie, zegt aan Starnieuws dat deze beslissing genomen is door de Krijgsraad. Van een afstand zal de pers slechts kunnen vastleggen wie er naar binnen gaan, maar zal de zitting niet kunnen bijwonen. Ook de nabestaanden, mensenrechtenorganisaties en ambassades zullen niet toegelaten worden.

Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), zegt deze bepaling uit de advertentie in 'De West' te hebben gehaald. De organisatie is niet op de hoogte gesteld van dit besluit. Goede zegt dat zij ook gebeld is door nabestaanden die de schouw graag hadden willen meemaken om zo van de getuigen te kunnen vernemen wat zij gezien hebben. Tijdens de zittingen zijn tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Goede zegt zich te kunnen indenken dat dat de krijgsraad een besloten zitting houdt, want de ruimte is klein. Bovendien gaat het ook om emotionele momenten. Zij vindt het jammer dat er geen woordvoerder meer is, waardoor de samenleving geen verslag krijgt gepresenteerd.

Deze schouw was al gepland voor 13 augustus, een dag na de inauguratie van de president Desi Bouterse, die de hoofdverdachte is in deze zaak. Aangezien er onvoldoende beveiliging zou zijn voor de schouw, is deze afgelast

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

12-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics