Nickerie.Net, vrijdag 12 november 2010


Nederlandse scholieren leren van Suriname

Paramaribo / Nijmegen - Deze week zijn 29 Nederlandse vmbo-leerlingen uit Arnhem en Nijmegen op werkweek in Paramaribo. Dit gebeurt in het kader van het project ‘Samen leven doe je zo’ om vmbo-leerlingen te laten zien en ervaren dat diversiteit kansen biedt in plaats van bedreigingen.

Suriname geldt voor het project ‘Samen leven doe je zo’ als voorbeeldland, omdat “daar mensen uit veel verschillende culturen op een prettige manier samenleven, met respect voor de eigen achtergrond en die van anderen”, zo meldt de leiding van VMBO ’t Venster uit Arnhem.

Dit jaar is het voor de vierde keer dat scholieren een werkweek in Suriname meemaken. De vooraf geselecteerde leerlingen vervullen de rol van ambassadeur voor ‘Samen Leven doe je zo’. Ze moeten na terugkeer in Nederand hun ervaringen delen met mede-leerlingen. Dit past in het bredere thema van de multiculturele samenleving voor tweede en derdeklassers op ’t Venster en het Kandinsky College in Nijmegen.

Tijdens de werkweek trekken de Nederlandse scholieren op met leeftijdsgenoten van de Mulo Kerklaan in Paramaribo. De week is van start gegaan met een sportdag. Vervolgens maakten de leerlingen een plantagetocht, bezochten de tempel aan de Weg naar Zee, de grote moskee en de synagoge en ook Fort Zeelandia. Aan het eind van de week gaan ze naar Palulu, achter Zanderij, waar ze hun laatste nacht in Suriname in een hangmat doorbrengen.

In ruil voor de kennisoverdracht over de multiculturele samenleving krijgt de Mulo Kerklaan van de stichting ‘Samen leven doe je zo’ jaarlijks ondersteuning in de vorm van onderwijskundige middelen. Zo is inmiddels een computerlokaal gerealiseerd. Dit lokaal wordt donderdagochtend officieel in gebruik genomen tijdens een culturele morgen.

De stichting Samen Leven Doe Je Zo, de initiator van de werkweek, zorgt jaarlijks voor de financiering in de vorm van subsidies en sponsorgelden. Daarnaast hebben ook de leerlingen zelf door middel van onder meer schoonmaakklussen in Nederland geld bij elkaar verdiend voor de trip.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

12-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics