Nickerie.Net, maandag 15 november 2010


Deviezenschaarste neemt toe - drama jaren 80 lijkt te herhalen

Keerpunt durft ronduit te stellen dat het niet goed gaat in ons land en dat we afstevenen naar een situatie, die veel gelijkenissen vertoont met de zogenaamde revo-jaren aan het eind van de vorige eeuw. We denken daarbij hoofdzakelijk aan de huidige negatieve verwikkelingen op het deviezenfront. Ook de koersstijgingen maken, dat personen die de jaren tachtig hebben meegemaakt, zich met de dag ongeruster gaan gevoelen. Alsmaar hogere wisselkoersen en daarbij de stijgingen in prijzen en diensten zijn thans wederom en nadrukkelijk troef. Dat heeft natuurlijk verarming van de bevolking tot gevolg.

Thans wordt het steeds duidelijker, dat we wederom te maken zullen hebben met deviezenschaarste, waarbij de meeste bedrijven aangewezen zullen zijn op de zwarte deviezenmarkt, ook wel parallelmarkt genoemd. Wie deviezen nodig heeft voor zijn bedrijf en ze niet via de bank kan kopen tegen de Centrale Bank koersen is weer, en in verhoogde mate, aangewezen op de grillen van de boys uit de parallelmarkt. Er gaat weer een stel mensen stervensrijk worden door het gesjoemel in de marge met harde valuta. Zo zijn enkele patjakkers in dit land stinkend rijk geworden en maakte het toentertijd geen moer uit of het volk crepeerde.

De armen onder ons zullen wederom het gelag moeten betalen van alsmaar stijgende koersen en het wel voor bepaalde mensen toegankelijk zijn van deviezen voor de officiŽle koersen van de Centrale Bank van Suriname. Ook hebben wij zo het gevoel, dat we gedwongen teruggaan naar een periode van names and faces en dat bepaalde mensen de zuurverdiende staatsdeviezen gemakkelijk kunnen verkrijgen en weer anderen absoluut niet. En het zijn juist die bedrijven, die niet voor deviezen van de banken in aanmerking zullen komen, die ze juist zo hard nodig hebben. We hebben in het verleden al te maken gehad met verschillende wisselkoersen en die zijn funest gebleken voor de gehele staatshuishouding. Werkte ook zeer slecht voor bepaalde bedrijven, die er jaren achtereen bekaaid vanaf kwamen. Thans gaan we wederom dezelfde richting op en we kunnen er zonder meer van zeggen, dat de ellende weer is aangevangen. Wie beweert er nu nog, dat we een gouden toekomst tegemoet gaan met lieden, die het land niet weten te besturen? Oud-president Venetiaan had gelijk toen hij stelde, dat het op elk gebied thans puin is.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /De West

15-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics