Nickerie.Net, maandag 15 november 2010


Suwama helpt huisvrouwen Nickerie met composteringsactiviteiten
Geplaatst: 13/11/2010

Paramaribo -  Op verzoek van Stichting Moederhart verzorgde Stichting Suriname Waste Management (Suwama) een presentatie voor 25 huisvrouwen. Dit moet erin gaan resulteren dat de vrouwen leren afval te scheiden en deze duurzaam te gaan composteren volgens een eenvoudige en goedkope methode. In de polders doen veel vrouwen aan o.a. tuinbouw, waar zij compost goed kunnen gebruiken als meststof. Suwama Environmental Officer Lalieta Somwaru zegt dat de kosten voor eenvoudige en duurzame compost niet meer dan SRD 50 bedraagt.

Voorzitter Nandeni Dinai van Stichting Moederhart gaf aan dat composteren een goede uitkomst is om afval te recyclen. Binnenkort zal Suwama samen met Onderwijs Nickerie het scholenproject ‘Duurzaam geleerd, duurzaam gedaan’ starten op de glo-, voj- en vos-scholen. Middels presentaties en rollenspel zal aan de kinderen gewezen worden hoe zij duurzaam moeten omgaan met afval om hun heen. Op 1 december 2010 zal ook de kick-off gegeven worden van het project ‘Krieng Doe’, dat deel uitmaakt van het hoofdproject van Suwama. Er zal ook een schoonmaakactie met locale mensen gestart worden om plastic afval in te zamelen.
Verder zal Suwama ook plastic flessen en afvalpapier verzamelen en afgeven aan hun hoofdsponsor Recomsur te Saramacca. Recomsur zal deze verder verwerken tot een eindproduct dat vervolgens naar China geëxporteerd zal worden om verwerkt te worden. Het ligt volgens Lalieta Somwaru eraan om ook naar een geschikte locatie uit te kijken om een versnipperingsplant in Nickerie op te zetten. Gesprekken hiertoe zijn reeds gaande.

Danny Jibodh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

15-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics