Nickerie.Net, woensdag 17 november 2010


Padieboeren teleurgesteld in regering

Nickerie - De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) is teleurgesteld in de regering. Op 22 oktober had de SPBA een brief naar president Desi Bouterse gestuurd, waarin de rijstboeren aandacht vragen voor enkele dringende problemen.

Foto: Harrinanan Oemraw van de SPBA ziet het somber in

De regering heeft nog altijd niets van zich laten horen. Inmiddels is de droge grondbewerking al begonnen, zonder dat de boeren weten wat hen te wachten staat. Harrinanan Oemraw van de SPBA zegt dat de boeren de president gevraagd hebben om prijscompensatie van de opgekochte padie, aangezien de boeren een verlies van ruim 10 SRD per baal lijden. Daarnaast willen ze afschaffing van de overheidsheffing op diesel en afschaffing van invoerrechten op andere grondstoffen voor de rijstsector. Door de koersstijging zijn de prijzen van kunstmest en chemicaliŽn fors gestegen.

"Voor de verkiezingen heeft de president op diverse podia meerdere malen beloofd in deze zaken veranderingen te brengen. Nu blijkt hij niet eens in staat om een eenvoudige brief te beantwoorden. Ook de interventie van de Centrale Bank van Suriname heeft niets opgeleverd. Alle grondstoffen worden met de dag duurder. De boeren hebben geen toekomst meer in dit landĒ, aldus Oemraw.

Volgens Oemraw zal het ureumtekort weer een heet hangijzer worden. De importeur eist van de landbouwers dat ze vooruit betalen, omdat ze niet met voorraden opgescheept willen zitten. De boeren hebben niet voldoende geld en kunnen niet meteen betalen. Oemraw zegt dat importeurs vroeger anders te werk gingen en dat er altijd een voorraad ureum was. Sinds de aankondiging van een deal met Venezuela over ureum zijn de importeurs voorzichtiger geworden. Dit werkt in het nadeel van de landbouwers. Oemraw zegt dat er ongeveer 30 duizend hectare rijstarealen droog bewerkt worden. Indien de regering niet tijdig ingrijpt, zal dit aantal niet stijgen.

(Wanita Ramnath)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

16-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics