Nickerie.Net, woensdag 17 november 2010


Plannen voor Nicaraguakanaal

17/11/2010

CARACAS - Venezuela, Iran en Nicaragua hebben plannen om een Nicaraguakanaal te graven dat de Atlantische met de Grote Oceaan verbindt en een concurrent wordt van het economisch en strategisch belangrijke en bestaande Panamakanaal. Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz op basis van Latijns-Amerikaanse bronnen.

Het kanaal is een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen.Jaarlijks varen zo'n 14.000 schepen door het Panamakanaal. Het kanaal is dan ook van vitaal belang voor de Panamese economie.

De tol die betaald worden om door het kanaal te varen en andere gerelateerde activiteiten zijn goed voor 75 procent van het bbp van Panama, dat traditioneel een bondgenoot van de VS is. Nicaragua en Venezuela zouden nu met Iraans geld een alternatief voor het Panamakanaal willen graven. Het kanaal zou komen in het grensgebied tussen beide landen waar de San Juan-rivier stroomt. Dat is grondgebied van Nicaragua, al heeft Costa Rica in 2009 via het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het recht op een vrije doorgang bedongen.

Vorige week raakten Costa Rica en Nicaragua opnieuw betrokken in een grensconflict in die zone, toen de regering van Costa Rica ontdekte dat een Nicaraguaanse legerkolonne illegaal op haar grondgebied verbleef en er baggerwerken uitvoerde. De Nicaraguaanse legerleiding zei aan de hand van een Google-applicatie te kunnen aantonen dat ze zich op eigen grondgebied bevond en weigerde weg te gaan. De twee Zuid-Amerikaanse buurlanden zijn al 200 jaar lang in conflict over het grensgebied. “De waardigheid van onze natie wordt door de modder gesleurd, en we voelen dit aan als een nationale bedreiging”, zegt de Costa Ricaanse president Laura Chinchilla. Costa Rica heeft geen leger.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

17-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics